Til hovedinnhold

Retrotest: Siemens SX1

For deg som elsker sære taster. (Alle foto: Marius Valle)
SX1 ligger godt i handa.
Telefonen er laget utelukkende i plast.
Minnekortet settes inn på siden.
SX1 er knappe to centimeter tykk.
Musikkspilleren er av det enkle slaget. Du kan for eksempel ikke justere lydbildet med lydutjevner.
SX1 er litt smalere enn Nokia 6600. (Foto: Øystein W. Høie)
SX1 kom kun i denne blågrå fargen i begynnelsen. Senere dukket det imidlertid en svart "formel 1"-variant opp.
Selv om Siemens ga SX1 en penere farge ble telefonen ikke noen stor suksess.

I serien retrotest har vi i dag kommet til en av Siemens' gamle klassikere: SX1. Dette er en smarttelefon med det Nokia-utviklede S60-grensesnittet, og operativsystemet Symbian.

Siemens SX1 var en dyr og avansert telefon. Den skapte seg et navn på grunn av et særdeles sært tastatur, at den banket alt Nokia hadde å tilby i samme klasse, og fordi den var veldig forsinket.

Nederst i artikkelen kan du se video av Siemens SX1.

Denne var nesten en komplett multimediatelefon, mest fordi den hadde minnekortstøtte og kunne spille MP3-filer i stereo. Det var faktisk ikke vanlig kost i 2003-2004.

SX1 representerer Siemens' gyllne mobilæra. Da selskapet slapp denne mobilen var de i takt med tiden. Ville SX1 holdt mål i dag?

Les også retrotester av:
Ericsson T68 »
Ericsson T39 »
Nokia 3110 »

Langt fra stor

Noe av det første som slo oss etter at vi hadde funnet frem SX1 fra skuffen og børstet av støvet var at telefonen faktisk er ganske så lommevennlig og lett. Den kan selvsagt ikke måle seg med dagens minste og netteste smarttelefoner, men størrelsen er i seg selv ikke avskrekkende.

Dessverre kan vi ikke si det samme om tastaturet. Det er like avskrekkende i dag som det var da telefonen ble lansert i 2003. Tastene består av to loddrette rekker på hver side av skjermen, og byr på en real utfordring dersom du skriver mye SMS eller e-post.

Undertegnede eide (og eier fortsatt) SX1, og kan bekrefte at en lang omstillingsperiode må til for å venne seg til tastene. De er dog overraskende gode å skrive på, og etter litt tasting merker man om de gamle kunstene fortsatt sitter i fingrene.

Digre menytaster

Utover å ha nummertaster på sidene av skjermen er alle funksjonstastene flyttet under skjermen. Her får de boltre seg i all plassen som nummertastene vanligvis er reservert for, slik at menytasten og alle de andre er skikkelig store.

Unntaket er styrespaken, som er skikkelig ubehagelig for tommelen. Den er hard og glatt, slik at du må bruke litt makt på den. Det setter tommelen særdeles lite pris på.

Skjermen måler 2,2 tommer, noe som er litt lite. Oppløsningen er dessuten bare 176 x 220 piksler. Det verste er imidlertid at skjermen er så blass at det knapt er til å tro.

Godsaker under panseret

Det er under panseret, som for øvrig er laget utelukkende i plast, du finner godsakene. SX1 er utstyrt med Symbiam-operativsystem, og grensesnittet Series 60. Dette er det samme som du finner i Nokia-telefoner med Series 60 fra samme tidsepoke.

Fordelen med dette er at SX1 da kunne utnytte de mange Nokia-programmene som fantes der ute. I tillegg har telefonen en avansert telefonbok, kalender og støtte for e-post.

Det er ikke noe å si på maskinkraften til telefonen heller. Prosessoren yter hele 132 MHz, og telefonen har 16 MB RAM. Dette gjorde det mulig å kjøre det meste som fantes av S60-programmer, som for eksempel en Sega Megadrive-emulator.

Bluetooth og USB

I tillegg har telefonen Bluetooth 1.1 og USB 1.1. Dette er trege standarder, og ikke noe å anbefale dersom du skal overføre store filer. Heldigvis utstyrte Siemens også telefonen med støtte for minnekort av typen MMC. Disse får du i størrelser på et par gigabyte, slik at du kan bruke SX1 som MP3-spiller.

Å bruke den til MP3-spiller var imidlertid ikke bare-bare. For det første måtte du investere i et forholdsvis dyrt minnekort. Det medfølgende hodesettet ga faktisk rimelig god lyd, men skal du ha det skikkelig må du ha en overgang. Og denne laget ikke Siemens. Dermed måtte du ty til Ebay eller MacGyver-metoden.

Med overgang fungerer SX1 greit som musikkspiller, men lydnivået er veldig lavt. Her må du nesten bruke ørepropper.

For fotografen

SX1 har også et kamera med hele 0,3 megapiksler, og muligheten til å ta opp video. MMS-støtte er på plass, så du kan sende bildene til andre som har MMS-telefoner.

Og moroa stopper ikke der. I spill-menyen finner vi både klassikeren Tetris, og to litt særere spill: Typegun og Mozzies. Typegun er med på å understreke hvor knotete tastaturet er. Spillet er nemlig laget for å trene deg til å skrive raskt på de to radene.

Mozzies er, eller var, imidlertid rimelig nyskapende. Dette spillet utnytter telefonens kamera, og går ut på å skyte virtuelle mygg som befinner seg bak kameralinsen. Det er faktisk riktig så underholdende, selv i dag.

Proffunksjoner

Skal du ha en e-postmobil fungerer SX1 riktig så bra. Den støtter kun IMAP4 og POP3, men det bør være mulig å installere Exchange-støtte på telefonen. Og uansett kan kalender, adressebok og hele sulamitten synkroniseres med Outlook.

Det vil si - dersom du er villig til å ta tålmodighetsprøven Siemens Mobile Phone Manager. Dette er virkelig en krise av et PC-program som enten kræsjer eller bare ikke funker.

Artikkelen fortsetter etter videoen

Funker det?

Om du kan leve med en laber skjerm, svært eksentriske taster, dårlig batterilevetid og en treg mobil, er det ingenting i veien for å bruke en SX1 i dag.

Samtidig må du ofre teknologier som Edge, 3G, Wi-fi og GPS, som er ganske standard på nye proffmobiler. Men hvem trenger vel sånt?

Da vi testet telefonen i 2004 ga vi den følgende skussmål:

"SX1 er den ultimate telefonen for deg som trenger en ren jobb-telefon, da den på en elegant måte klarer å kombinere det omfattende og mektige Symbian-operativsystemet med det siste av teknologi, solide muligheter for tilknytning til PC og et vell av nyttefunksjoner. Den er også en sikker vinner hos musikk-fantasten som vil ha MP3 på telefonen. Om du ikke faller i noen av disse målgruppene ville vi nok allikevel heller tatt en kikk på Nokia 6600, som hverken sliter med et knotete tastesett eller treg respons, og som både har bedre skjerm og kamera."

Les hele testen fra 2004 her »

Vi er ikke sikre på at vi hadde kommet til samme konklusjon i dag. Men det er helt sikkert at dette er en av de mer markante mobilskapningene verden noen gang har sett.

Sammenligner vi med hva du får for SX1 sin nypris, 4500 kroner, ser vi fort at verden har beveget seg fremover. Til den prisen får du en HTC Touch Diamond, eller en Nokia N82 og en tusenlapp til overs.

Vi beholder SX1 en stund til, men mest for å kunne ta den frem of mimre litt av og til.

Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Siemens SL45i
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse