Til hovedinnhold

Lydserver blir kraftig oppdatert

Konfigurering av Pulseaudio

Pulseaudio er en lydserver for Windows og POSIX-vennlige systemer som Linux og FreeBSD. Lydserveren kan omdirigere lyd fra lydkortet til en annen datamaskin over nettverket, slik at du kan spille av musikk i stua fra en maskin i kjelleren, eller alternativt ta opp lyd fra kjøkkenet når du selv sitter i TV-stuen.

Pulseaudio har også en rekke andre interessante egenskaper som f.eks. å samkjøre flere lydkort, stille volum per lyd-kilde/program og støtte for lav-latency operasjoner. Med slike muligheter er det kanskje ikke rart at Pulseaudio har vært del av standardoppsettet til distribusjoner som Ubuntu, Fedora og Opensuse.

Dessverre har lydserveren også en del mangler, noe som har vært kilden til kritisering av tidligere nevnte distribusjoner. I den nylanserte 0.9.15-versjonen av Pulseaudio er heldigvis en del av disse manglene borte. Blant nyhetene finner vi:

  • Pulseaudio kan nå bytte lydutgang fra eksempelvis analog stereo til digital 5.1 uten rekonfigurasjon av lydserveren, eller å starte lydkilden på nytt. I en senere utgave vil du også kunne bytte tilkoblinger (f.eks. mikrofon og linje-ut) på samme måte.
  • Støtte for S/PDIF inn/ut.
  • Støtte for 24 bit kilder. Tidligere har disse blitt konvertert til 32 bit.
  • Det er nå mulig å sende/motta lyd fra Airport Express rutere.
  • Bedre støtte for bluetooth-baserte headset.
  • Og mange feilrettinger.

Du kan lese mer om endringene i detalj her (engelsk).

Tilgjengelighet

Det er uvisst om denne oppdateringen blir tilgjengelig i den endelige utgaven av Ubuntu 9.04. Brukere av Fedora vil mest sannsynlig få denne oppdateringen om ikke så altfor lenge. Hvis du ikke klarer å vente på denne oppdateringen og vil kompilere det selv, finner du kildekoden her, men som vanlig anbefaler vi at du venter til denne oppdateringen dukker opp i din distribusjons pakkebrønn.

Windows brukere kan laste ned Pulseaudio her.

(Kilde: Pulseaudio)

annonse