Til hovedinnhold

Slutt på gratis Ubuntu-CD-er

Målet med ordningen har vært å sørge for at, så langt som mulig, ingen skulle være begrenset fra å ha tilgang til Ubuntu. Tanken var altså ikke at alle og enhver skulle få en gratis-CD av hver eneste versjon av Ubuntu.

Når man først har installert Ubuntu oppgraderer man enkelt til nyere versjon over nettet, faktisk langt enklere enn ved å reinstallere ved hjelp av en CD. Man har også alltid hatt muligheten for å laste ned CD-ene fra nettet og brenne dem ut selv.

Årsaken til at det blir slutt på ordningen er rett og slett den økende populariteten til Ubuntu. Selv om CD-ene har blitt tilbudt gratis betyr ikke det at ingen har betalt for dem. Så langt er det Canonical selv som har betalt prisen.

Det er trist at det måtte bli slutt på en så fin ordning, men uventet er det ikke. Man skulle kunne forvente at brukere av fri programvare ønsket å bidra til utviklingen, og dermed ville bruke ordningen forsiktig, men dessverre har det vist seg å ikke stemme.

Ønsker man Ubuntu-CD-er vil det fortsatt være mulig å kjøpe disse i pakker på 5, 20, 100 eller 200 CD-plater i canonical-butikken.

Ordningen med gratis-CD-er forsvinner likevel ikke helt. Ubuntu-medlemmer vil fortsatt ha muligheten til å bestille CD-er gratis. Slik skal man forsøke å opprettholde tilbudet ovenfor brukere som ikke har mulighet til å laste ned CD-en og med tanke på promotering overfor potensielt nye brukere, ved at Ubuntu-medlemmer kan distribuere gratis-CD-er. Ubuntu-medlem blir man ved å ha en stor og synlig kontribusjon til miljøet. Det innebærer at man bidrar til Ubuntu med programmering, dokumentasjon, design, testing, oversetting eller ved å være leder av en lokal Ubuntu-forening eller tilsvarende.

(Kilde: Canonical)

Mer om
annonse