Til hovedinnhold

Ny Nikon 70-200 f/2.8!

Nikon lanserte ikke overraskende i dag en ny versjon av sin 70-200 mm f/2.8, en av de mest populære og viktige zoomobjektivene de har for både profesjonelle og entusiaster. Den gamle modellen ligger i skrivende stund på en utsalgspris på ca 17000 kroner, så den er også en av de dyreste zoomene i Nikon-stallen.

Den nye versjonen er noe tyngre enn forrige variant, faktisk hele 110 gram, men den har også fått en del forbedringer. Sammenligner vi dem, ser vi umiddelbart at dagens versjon har fått noe bedre nærfokusgrense enn forgjengeren, men de fleste forbedringene synes ikke på en ren spesifikasjonsliste. Det mest interessante med objektivet som ble lansert i dag er forbedret bildestabilisator. Den skal være god for hele fire blendertrinns forbedring i lukkertid som er mulig å benytte, og den er utstyrt med to modi: Et normalmodus for vanlig bruk (inkludert panorering), og et "aktivt modus" for ekstreme rystelser, som for eksempel fra en bil i bevegelse. Det er uvisst hvorfor Nikon har valgt å gjøre dette slik, men vi undres på om ikke det kan være fordi det sistnevnte moduset vil gi for kraftige utslag for vanlig bruk, og dermed påvirke bildekvaliteten i negativ retning. På pressekonferansen tidligere i dag kunne ikke Nikon Norge svare oss nøyaktig på dette, men det ble sammenlignet med at det i enkelte situasjoner kan være hensiktsmessig å begrense objektivets fokusområde for å hindre jaging etter fokus over hele spekteret fra nærgrense til uendelig, og dette var muligens en slags tilsvarende tiltak i bildestabilisatorhenseende.

Det nye objektivet får også Silent Wave Motor (SWM), Nano Crystal Coat, og ikke mindre enn syv EED-elementer. Den optiske konstruksjonen består for øvrig av totalt 21 elementer i 16 grupper. Det blir også litt kortere enn forrige versjon, men er til gjengjeld omtrent like tykt over det hele, mens den eldre versjonen var betraktelig smalere inn mot kameraet. En annen viktig forbedring er objektivets tre fokusmodi: A/M, M/A, og M. Sistnevnte er naturlig nok manuellfokus, mens førstnevnte vil gi prioritet til autofokusen. M/A fungerer omvendt og vil gi prioritet til manuell fokus. Muligheten til å låse fokus på en viss avstand, såkalt focus lock, som vi fant på forrige versjon av objektivet, er tatt bort fra den nye versjonen til fordel for disse modiene, i tillegg til at det nye objektivet da kunne lages litt kortere enn tidligere versjon.

Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II skal være i handelen fra august av, men Nikon Norge presiserer at dette er estimert tid og desverre ikke 100% bekreftet. Pris i Norge er usikkert, men veiledende pris oppgis til 2299 Euro, noe som i praksis vil si godt over tjue norske tusenlapper.

annonse