Nyhet

Har du ''angst'' for mobilstråling?

Hva er den beste måten å selge et produkt på? Jobber du for Cardo Systems er svaret ganske enkelt: "Frykt".

Cardo, som produserer håndfrisett, står nemlig bak en viral markedsføringskampanje som nesten direkte sier at mobiltelefoner koker hjernen din.

Mobil popper popkorn

Siden slutten av mai har det ligget en video ute på Youtube som viser at dersom du legger popkorn i nærheten av tre mobiltelefoner og ringer til disse, så vil det stråle så mye at popkornet poppes.

På sine hjemmesider skriver Cardo at det hele selvsagt bare er oppspinn, men at du med deres hodesett kan redusere strålingen mot hodet med inntil 99 prosent.

Viral skremsel

Videoen er det som kalles viral markedsføring. Dette er informasjon som gjerne ikke ser ut som reklame, og som spres av vanlige brukere for å skape blest om noe. I dette tilfellet ser det ut til at det skal skapes blest om at mobilstråling er ekstremt.

Dette er bare ett eksempel på forsøk på å selge produkter på frykt. Det finnes mange andre som vil cashe inn på å selge deg diverse produkter som skal fjerne stråling. Hva sier du for eksempel til et klistremerke du klisterer på mobilen for å senke strålingen, en mobilveske som er strålesikker, eller dingeldangel du henger på mobilen for å fjerne strålingen?

Les også: Er mobilstråling farlig?

Mindre stråling = mer stråling

Problemet med å "fjerne" stråling fra en mobiltelefon er at du da nødvendigvis må blokkere for radiobølgene. Gjør du det, så må mobilen sende på høyere styrke, og du sitter altså igjen med totalt sett lik eller høyere stråling. Jeg er ikke vitenskapsmann, og har selvsagt ikke forsket på hvorvidt slike løsninger faktisk fungerer, men det virker litt søkt.

Hvorfor er folk så redde for mobilstråling?

Personlig tror jeg først og fremst det er begrepene som er skumle. Smak litt på disse ordene: Stråling. Mikrobølger.

Under den kalde krigen hadde vi en overhengende trussel om atomkrig. Om enn kanskje ikke reell, så i alle fall psykisk. Så hadde vi den skumle Tsjernobyl-ulykken. Nøkkelordet er radioaktiv stråling. Alle vet at radioaktiv stråling er livsfarlig.

Alle har mikrobølgeovn, og har selv sett hva som skjer med gjenstander i en mikrobølgeovn. Kjøtt blir varmt, vann blir kokt, og metall lager gnister inni der. Ingen vil putte hodet sitt inn i en mikrobølgeovn. Det er tross alt livsfarlig.

Deretter kan vi overføre disse begrepene til mobiltelefonen. Mange vil underbevisst tenke på disse to eksemplene når de hører "mobilstråling" og "mikrobølger".

Gale assosiasjoner

Teknisk sett er slike begreper riktig, og det er egentlig ikke noe galt i å bruke dem. Men de skaper kanskje assosiasjoner som ikke helt stemmer med virkeligheten.

Fakta er at energien mobiltelefonen din sender ut er veldig lav, mens energien som mikrobølgeovnen din sender ut er voldsomt høy. En mikrobølgeovn har gjerne en effekt på 700 watt eller mer, mens mobilen din på en god dag klarer å produsere 1 watt.

Radioaktiv gammastråling har en frekvens på 242 000 000 000 000 000 000 Hz (242 EHz), mens mobilens stråling har en frekvens på maks 2 100 000 000 Hz (2100 MHz). Gammstrålingens frekvens er 115238095238 ganger høyere enn frekvensen mobilen din sender på.

På tide med aluminiumsfoliehatt?

Det er fortsatt mye vi ikke vet om stråling fra mobiltelefoner. Det er ikke lurt å avfeie det som fjas, men det er ikke lurt å gå av skaftene og gå rundt med en aluminiumsfoliehatt på hodet heller.

Det er smart å være føre var, og tenke over hvordan du bruker mobilen din. Er du genuint bekymret for stråling bør du vurdere å la være å bruke mobiltelefon. Om du er bekymret, men er avhengig av mobil bør du bruke fasttelefon når du kan og ellers bruke håndfri.

Jo flere jo bedre.

TV-master er verre

Er du bekymret for stråling burde du sjekke om det er TV-master i nærheten av der du bor. Disse sender nemlig ut voldsomt mye mer energi enn en basestasjon.

Bekymrer du deg for at det har kommet en mobilbasestasjon i nærheten av der du bor? I så fall bør du ringe Netcom og Telenor og be dem om å sette opp flere. Det høres kanskje ikke så logisk ut, men jo flere basestasjoner, jo mindre stråling. Jo nærmere mobilen din er en basestasjon, jo mindre stråler den når du bruker den.

Spesielt i Storbritannia har det utviklet seg en slags kollektiv angst for stråling. Det finnes småbyer hvor innbyggerne har gjort opprør mot 3G-master som er satt opp. Dette ser vi ellers også over hele Europa.

Marked for stråling

Så lenge det finnes mennesker som er skeptiske til stråling, så vil det være et marked for å selge produkter som skal redusere strålingen. Men det finnes en rekke aktører som forvrenger sannheten. Om dette gjøres bevisst eller på grunn av manglende kunnskap skal vi la være å spekulere i.

Kan mobiler gi deg hjernesvulst, hukommelsestap og hodepine? Kanskje. Er det mennesker som føler seg uvel i nærheten av mobiler? Definitivt. Er det psykosomatisk? Don't go there.

Det eneste vi vet 100 prosent sikkert er at det ikke er noen vitenskaplige beviser som sier at det er på tide å ta frem panikken eller aluminiumsfoliehatten. I alle fall ikke ennå.

Inntil det skjer bør vi være skeptiske til dem som vil selge strålesikring på frykt, og basere vår omgang med mobiltelefoner på fakta, og ikke skremsel. Og dersom det skjer at det blir bevist en gang for alle at mobilstråling er livsfarlig, så skal vi ydmykt nikke når de sier "hva var det vi sa?"

Det er flott at det finnes mennesker som stiller spørsmål ved helseeffektene av mobilstråling. Men å forsøke å selge håndfri med en illusjon om at mobiler stråler så mye at de kan poppe popkorn, uansett hvor mye spøk det måtte være – det er bare spekulativt.

Hva mener du? Diskutér i forumet »

Marius Valle
Tidligere ansvarlig redaktør, Amobil

Les også
Samles om 100 Mbps mobilnett
Les også
Hørt om femtoceller?
Les også
Mobilen stjeler nattesøvnen din
annonse