Tek.no

Nyhet

Pirater for retten før januar

Alexander Moderhak Schindler

The Pirate Bay har tidligere flagget søksmål mot flere svenske medieselskap. I første omgang skal klan det hende de selv må møte i retten. Fem personer, hvorav fire foreløpig er anonyme, skal stille på tiltalebenken anklaget for å stå bak piratbukta The Pirate Bay (TBP) dersom den svenske påtalemyndigheten tar ut tiltale innen slutten av januar neste år. Den navngitte fildelingspiraten er Peter Sunde. Han og resten av folkene bak nettstedet hevder de er uskyldige fordi de ikke selv har formidlet ulovlig materiale, men bare fungerer som en søkemotor. Denne søkemotoren skal forbredes med en ny protokoll TPB jobber med i disse dager.

Ifølge norske itavisen.no og svenske idg.se skal en av de anonyme tiltalte være svenske Carl Lundström, tidligere direktør i Rix Telecom. Det er selskapet som har levert både serverplass og båndbredde til TPB. Da piratbukta ble utsatt for razzia tidligere i år var Lundström fortsatt sjef i Rix Telecom. Overfor den svenske nettavisen idg.se bekrefter eks-direktøren at han er under etterforskning og forteller at han nekter å la seg avhøre av politiet.

Frykt for å laste ned

Før helgen ble flere norske fildelingsnettverk rammet av det som kalles for «et massivt koordinert angrep». Blant annet NorBits, Pre of Norway og FilmBits gikk ned for telling. Attpåtil kommer uttalelsene fra advokat Espen Tøndel til itavisen.no om at en aksjon mot norske fildelere er rett rundt hjørnet. Tøndal representerer den internasjonale platebransjeorganisasjonen IFPI (International Federadion of Phonographic). Resultatet er at frykten brer seg blant fildelerne, skal vi tro kildene itavisen støtter seg på.

Også Radioplanet.no skriver om tidligere fryktløse nettpirater som nå skjelver på gutterommet. Grunnen skal blant annet være at OiNK.cd tok kvelden for nærmere tre uker siden. OiNK skal forøvrig videreføres av ingen ringere enn The Pirate Bay, nå under navnet BOiNK.

annonse

Les også