Til hovedinnhold

LG kvesser klørne

Fra å være en tilnærmet anonym mobilprodusent for oss her i Europa, har asiatiske LG den siste tiden klart å gjøre seg stadig mer bemerket i denne regionen. For et halvt år siden gikk selskapet inn på det svenske markedet, og for noen dager siden fikk vi også se de første av produsentens telefoner ankomme norske butikker - om enn i små antall.

Da vi snakket med salgssjef Christian Norder hos LG Nordic fikk vi vite at LG knapt har begynt sin satsing her til lands, og at selskapet i disse dager har sikret sin tilstedeværelse i Norge ved å ha fått på plass avtaler med de to største distributørene på det norske markedet - Brightpoint og Dangaard Telecom. Det burde sikre selskapets telefoner godt med hylleplass i norske butikker.

LG, som hittil kun har tilbydd de to telefonene G5300 og G7000 på det norske markedet, planlegger å pumpe ut hele fem nye modeller i løpet av de neste fire månedene. Vi har tatt en nærmere titt på hva de nye modellene har å by på, og hva annet vi har i vente fra LG den kommende tiden.

G5300i - overhalt lavpris telefon

Da vi først skrev om G5300-modellen til LG i fjor, kritiserte vi telefonen kraftig for å mangle så grunnleggende funksjoner som MMS og Java - og samtidig ha en pris som lå langt over tilsvarende modeller fra Siemens og Nokia.

Alle disse problemene skal være fikset i den nye i-versjonen av telefonen. LG har nå inkludert Java, slik at du kan installere ekstra spill og programmer, og selskapet har dessuten lagt ved en CD med 10 ekstra Java-spill for telefonen. Telefonen har dessuten også fått støtte for bildemeldinger (MMS), og skal nå endelig ha fått på plass en T9 ordliste istedenfor den tregere Ezitext-ordlisten som ble brukt i G5300.

Ellers bygger G5300i på de samme spesifikasjonene som sin forgjenger, og kan blant annet by på den samme 65000-fargers skjermen med 128x128 pikslers oppløsning. Den har dessuten de samme 16-stemmers polyfoniske ringetonene og mellom tre og fire timer med taletid.

Den nye modellen skal slippes i Sverige allerede i november, mens den ikke vil ankomme Norge før i desember. Prisen er ukjent, men vil trolig ikke ligge alt for langt unna forgjengerens utsalgspris på 1500 kroner.

G5400 - slank klapptelefon

Den nye modellen G5400 har mye av den samme teknologien som G5300i, men har blitt designet i det mer tidsriktige kamskjell-formatet vi ser stadig mer av på det europeiske markedet. Telefonen er ikke spesielt kort eller lett, men skiller seg fra mengden med en usedvanlig tynn profil på kun 22 mm.

Skjermen er av den 65000-fargers sorten, og kan med en oppløsning på 128x160 piksler vise hele syv linjer med tekst og grafiske detaljer på lik linje med telefoner som Sony Ericsson T610 og Samsung SGH-V200. Den har i likhet med alle nyere klapptelefoner også en ekstern skjerm, som kan vise klokkeslett, batterimåler og signaldekning.

For de som er interesserte i å ha en telefon med gode ringetoner, kan G5400 by på hele 32-stemmers polyfoni. Den nye modellen har dessuten en forholdsvis unik funksjon, der telefonens høyttaler fortløpende kan fortelle deg hvilke taster du trykker på - ettersigende en funksjon vi vil trenge i det nordiske høstmørket.

I likhet med samtlige av de andre telefonene fra LGs lansering, byr G5400 på både Java, T9-ordliste og fullverdig MMS med støtte for flere plansjer. Ifølge salgssjef Norder vil telefonen dukke opp på det norske markedet i desember.

G7100 - proffmodell med vridbar skjerm og VGA kamera

Den desidert mest spennende modellen LG har lansert på det nordiske markedet til nå, må være kamskjells-telefonen G7100.

For det første kommer den nye telefonen med innebygget kamera, noe som fremdeles er en forholdsvis sjelden funksjon i kamskjells-telefoner her til lands. Den vil dessuten, sammen med Samsungs E700, bli den første kameratelefonen i et slikt design med en bilde-oppløsning på hele 640x480 piksler, noe som er like bra som de beste kameratelefonene på markedet i dag av ordinær type.

LG har dessuten utstyrt G7100 med den samme vridbare skjermen vi først så i Samsungs P400, noe som blant annet skal gjøre det enklere å bruke søkeren til kameraet når man skal knipse bilder. Det skal forøvrig sies at LG har gått for en forholdsvis merkelig løsning i plasseringen av kameraet, da dette befinner seg på den venstre siden av telefonen istedenfor bak.

Den nye modellen er tydelig rettet mot proffmarkedet. For det første kommer G7100 med GPRS av klasse 10, som muliggjør å koble seg opp mot internett med dobbelt så høy opplastningshastighet som ordinære mobiltelefoner. Dessuten kommer telefonen med mulighet for å synkronisere telefonboken og kalenderen mot Microsoft Outlook. På grunn av manglende Blåtann må dette forøvrig gjøres via kabel eller infrarød.

Den ytre skjermen er av OLED-typen, og burde dermed fungere både i varierende lysforhold og under direkte sollys. Den indre skjermen har en 65000-fargers fargedybde, og tilbyr den samme 128x160 pikslers oppløsningen som G5400.

Ellers kommer G7100 selvsagt med funksjoner som fullverdig MMS, Java og T9. Den nye telefonen ventes i norske butikker allerede i desember, og vi vil selvsagt komme tilbake med en full test så snart dette er mulig.

G7050 - uttrekkbar med kamera

LGs andre kameratelefon satser også på et spenstig design, og denne gangen er det den nylige trenden med uttrekkbart tastatur LG har hevet seg på. Men i motsetning til de fleste tidligere løsninger vi har sett, er det nå skjermen som er skjult under tastaturet istedenfor motsatt.

Foruten det spesielle designet og støtten for 40-stemmers polyfoniske ringetonær, inkluderer telefonen stort sett den samme teknologien som vi finner i G5400.

Også denne telefonen vil komme med et 640x480 pikslers kamera, slik vi finner i LGs andre kameratelefon - G7100.

G7050 vil forøvrig trolig være en adskillig billigere modell enn G7100, da den blant annet er utstyrt med den teknisk underlegne STN-skjermen vi finner i de fleste lavprisede telefoner og ryktes å ha en lusen taletid på kun 2 timer, uten at dette har blitt offisielt bekreftet av LG selv. Dette burde ikke være noen ulogisk konsekvens av de svært små dimensjonene til den nye telefonen, som vil være hakket mindre enn Sony Ericsson T610 i lukket tilstand.

Dessverre er det enda en stund til vi vil få stifte bekjentskap med G7050 her til lands. Teleoperatøren T-Mobile har nemlig kjøpt de eksklusive rettighetene til distribusjon av mobiltelefonen for resten av året, og vi vil derfor ikke se noen norsk lansering før en gang i første kvartal av 2004.

P5 - profftelefon med Blåtann

LG har allerede begynt å hinte om hva vi har i vente fra produsenten det kommende året, og kamskjells-telefonen P5 må i så måte sies å være et av de mest interessante produktene.

Det er enda få detaljer tilgjengelige rundt den nye modellen, som ventes lansert i januar, men produsenten har kunnet bekrefte at telefonen vil ha en 262,000-fargers TFT-skjerm og et integrert digitalkamera med 640x480 pikslers oppløsning.

Det som kanskje er mest interessant ved P5 er allikevel støtten for Blåtann, som gjør dette til den første telefonen fra LG med denne teknologien. Dette vil åpne for å kunne bruke trådløse headsett sammen med P5, såvel som å kunne synkronisere den trådløst opp mot datamaskiner, håndholdte og bærbare.

LG har også lovet skikkelig MMS-støtte, som blant annet skal muliggjøre å sende videoklipp frem og tilbake med telefonen. Dette burde tyde på at P5 vil komme med videostøtte, noe de andre telefonene fra LG tilsynelatende mangler.

Oppdatert 25/12-2003: Denne modellen har senere skiftet navn til G7200.

relatert stoff

Mer om
annonse