Nyhet

Pentium 4 blir Pentium M

Intel kommer til å slå sammen desktop- og notebook-arkitektur på én felles plattform når "Merom" lanseres. Dette er en prosessor som trolig kommer til å bli produsert ved hjelp av 65nm produksjonsteknologi og baseres på Pentium M.

Dette betyr dermed at dagens Pentium 4 arkitektur vil bli erstattet eller rettere sagt videreutviklet med Pentium M. Kanskje vil dette føre til at man forbedre skalering, varmeutvikling og strømforbruk? Tradisjonelt har man gjerne basert notebook-prosessorer på desktop-serier, men dette nå synes å gå motsatt vei.

Lanseringsdatoen for "Merom" ligger fortsatt en god stund frem i tid. Ryktene sier at introduksjon på markedet er aktuelt først i 2007. Prosessoren skal dermed danne en base både for notebook- og desktopmarkedet. Hvorvidt "Merom" også vil bli blandet inn i serverprodukter er foreløpig ukjent.

Selv om både notebook og desktop vil bli basert på samme arkitektur hos Intel, betyr ikke dette at prosessorene blir identiske. Det er nok aktuelt med mer cache på desktop-versjonen og effektforbruket er nok ikke nødvendigvis likt.

Én ting er ihvertfall sikkert: Intel ønsker å ta vekk fokuset på MHz og innfører modellnummer på de fleste av sine prosessorer. Dette er nok noe mange opplever som svært ironisk, ettersom selskapet i sin tid kritiserte AMD sterkt for å gjøre lignende tiltak med Athlon XP for noen år siden og senere Opteron.

Naturlig nok finnes det enda ikke mye teknisk informasjon om "Merom" arkitekturen.

(Kilder: Digitimes, Intel)

Les også
Fremtiden for Prescott
Les også
Extreme Edition får modellnummer
Les også
Avviser problemer med Prescott
Les også
Mer om Intel modellnummer
Les også
Desktop-CPU med 4 MB cache
Les også
Intel endrer arkitektur
Les også
Fem nye Pentium 4-prosessorer
Les også
P4 Extreme Edition tar pause på 3,4 GHz
Les også
Pentium 6 10 GHz i 2007?
Les også
Pentium M på 2 GHz til neste år
annonse