Til hovedinnhold

Kom i gang med UIQ-mobilen din

Slik ser UIQ-telefonen Sony Ericsson P990i ut i hvilemodus.

I mobilskolen del 25 viser vi deg hvordan du kommer i gang med smarttelefoner fra Sony Ericsson.

Les også:

Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din

Menyene kalles UIQ, og felles for alle smarttelefoner fra produsenten er at de har trykkfølsomme skjermer. Det vil si mobiler der du trykker rett på skjermen for å navigere.

Menysystemet brukes også av andre produsenter, og støtter både mobiler med og uten trykkfølsomme skjermer. Motorola har for eksempel brukt disse menyene i sin RIZR Z8 uten trykkfølsom skjerm. I denne telefonen er imidlertid menyene ganske annerledes enn i telefonene med trykkfølsomme skjermer.

Fordelene med UIQ, er at du som med andre smarttelefoner kan kjøre flere oppgaver samtidig og hoppe mellom dem. I slike telefoner finner du ofte en hel del programmer som for eksempel dokumentleser. Om du mangler funksjoner, kan du laste ned programmer fra stort utvalg på internett.

Les mer om hvordan du installerer programmer »

Ulempen er at smarttelefoner som dette kan oppleves som vanskelig å bruke, dersom du ikke har brukt en smarttelefon før. En smarttelefon kan sammenliknes med en liten datamaskin, og som datamaskiner flest kan du otfe merke at den blir tregere å bruke når du har hatt den en stund.

I denne guiden har vi tatt utgangspunkt i Sony Ericsson P990i. Hvordan menyene fungerer kan variere fra telefon til telefon.

I hovedmenyen får du tilgang til alt av funksjoner du trenger. Denne minner om hovedmenyen i en hvilken som helst vanlig mobiltelefon.

Her ser du de uleste meldingene, og annen viktig informasjon.

Bruk snarveislisten

Snarveislisten i UIQ-mobiler som P990i er gull verdt, og brukes i stedet for aktiv hvilemodus som er i de nyeste UIQ-mobilene. Denne består av to "faner".

I den første fanen finner du nyttig informasjon som for eksempel om du har mottatt noen nye e-postmeldinger eller hva du har satt opp på kalenderen for dagen. Herfra kan du gå direkte til de uleste meldingene eller kalenderen.

Den andre fanen består av en rekke snarveier til programmer og funksjoner.

Du kan enkelt endre på listen ved å slette en av de snarveiene som er der fra før. Det gjør du ved å markere en snarvei ved hjelp av rullehjulet på telefonen din, og trykke på søppeldunken på skjermen. Deretter får du muligheten til å opprette en ny snarvei som erstatter den gamle.

Nederst til høyre finner du oppgavebehandlingen. I nyere UIQ-mobiler som W950i og P1i ligger ikonet øverst til høyre.

Lukk programmene

Som i andre smarte operativsystemer kan du kjøre flere programmer og oppgaver samtidig.

UIQ-telefoner lukker ikke programmene når du går ut av de. Dermed blir liggende åpne i bakgrunnen, og kan trege ned telefonen din samtidig som telefonen bruker mer strøm enn nødvendig.

For å starte oppgavebehandlingen trykker du på symbolet nederst i høyre hjørnet. Deretter velger du fanen "åpne" som gir deg oversikt over alle de programmene som kjører i bakgrunnen.

Om du vil avslutte programmer ruller du til programmet du vil avslutte med rullehjulet på siden av telefonen, og trykker på avsluttknappen.

Under fanen "siste" får du enkel tilgang til alle programmene du sist har brukt.

Les mer om hvordan du gjør smarttelefoner raskere »

Med trykkfølsom skjerm kan du skrive med håndskrift rett på skjermen.

Skriv fortere

På UIQ-mobiler med trykkfølsom skjerm finnes det en rekke inndatamåter som gjør at det går raskt å skrive. Mange slike telefoner har et eget fullt tastatur, slik som Sony Ericsson P1i, P990i og P910i. Du kan også bruke det vanlige mobiltastaturet på utsiden.

Men ikke alle har små nok fingre for de små tastaturene, selv om det er det raskeste alternativet for de fleste. Kanskje kan det være enklere for deg å skrive med håndskrift.

Den innebygde håndskriftgjenkjenningen gjør at du kan skrive én og én bokstav med for eksempel vanlig løkkeskrift, og telefonen oversetter til elektronisk tekst.

På høyre side av skjermen finner du en pil. Over denne pilen skriver du tall og symboler, og under skriver du bokstaver. Tegner du en strek mot høyre i høyde med denne pilen får du bindestrek. Tegner du en stek mot høyre under pilen får du mellomrom.

Samtidig som du skriver, brukes også ordboken og telefonen "gjetter" hvilket ord du vil skrive. Du kan også skrive inn telefonnumre ved hjelp av håndskrift. Da forventer telefonen å få inn tall, og vil derfor ha enda lettere for å oversette håndskriften.

Vi anbefaler deg å bruke hjelpefunksjonen dersom du vil bruke håndskriftgjenkjenning. Denne gir deg veiledning til hvordan du bør skrive for at telefonen enklest kan oversette håndskriften din. Du finner veiledningen ved å klikke på "SMS" mens du er i en tekstmelding, og velge hjelp og håndskriftgjenkjenning.

Dersom du liker å bruke skjermen fremfor tastaturet på telefonen, kan du også bruke skjermtastaturet. Dette finner du ved å trykke på tastaturikonet nederst på skjermen mens du skriver en tekstmelding eller annen tekst.

Det er enkelt å kopiere og lime inn tekst med en smarttelefon.

Marker tekst

Som på alle andre smarttelefoner, kan du markere, kopiere og lime inn tekst. Dermed kan du for eksempel kopiere tekst fra en e-post du har fått, og lime den inn i en ny epost- eller SMS-melding.

For å markere tekst plasserer du pekepennen på skjermen der du vil begynne å markere, og holder den der et lite sekund. Deretter drar du pekepennen over den teksten du vil markere.

For å kopiere teksten du har markert trykker du på pilen øverst på skjermen, velger rediger og deretter kopier. Når du skal lime inn teksten igjen kan du trykke på den samme pilen, rediger og her får du valget "lim inn".

NB! Virusfare

UIQ-mobiler er ikke spesielt virusutsatte ennå, men det er likevel lett å lage virus til alle smarttelefoner. Du bør derfor ikke ta imot filer du ikke vet hva er, eller dersom du ikke kjenner til hvem som sender filen.

Treg telefon?
Les om hvordan du gjør smarttelefonen din raskere »

-------------

OBS: Mobiler med UIQ kan fungere forskjellig. Er du usikker på hvordan spesielle funksjoner fungerer på din telefon, anbefaler vi deg å sjekke bruksanvisningen.

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din

annonse