Nyhet

Nå blir mobilnettene raskere

Amobil er tilstede på Telecruise, der nesten hele telebransjen i Norge er samlet på skipets ferd fra Oslo til Kiel og tilbake. Store deler av dagen i dag har vært dedikert til å snakke om mobilt bredbånd, som er en kategori det det skjer en aggressiv utvikling.

Arne Krokan, professor på NTNU, mener at flere og flere begynner å bruke mobilt bredbånd og setter stadig høyere krav. Det utvikles nemlig mange nye tjenester, først og fremst sosiale nettjenester. Det har eksempelvis blitt enkelt å laste opp bilder til Facebook rett fra mobilen, og nye tjenester som Watch TV lar deg lage din egen TV-stasjon og dele videoene dine med verden. Dette krever høye hastigheter.

I tillegg ønsker stadig flere å bruke mobilt bredbånd mens de er på farten. Network Norway meddelte at det nå er 100 000 brukere av mobilt internett, mens tallet i slutten av året bør ha nådd 400 000 brukere. I Sverige er veksten estimert til fra 100 000 kunder i 2006 til mellom 400 og 600 000 i løpet av året. 25 prosent av brukerne i Sverige har kuttet sin egen bredbåndslinje hjemme. Veksten er med andre ord formidabel.

Det store spørsmålet er om tilbyderne av mobilt bredbånd klarer å følge utviklingen, og få opp hastighetene og dekningen.

Les vår kommentar: – Mobilt bredbånd er ikke bra nok

Matthias Peter lover høyere hastigheter og bedre dekning.

Ice.net øker hastighetene nå!

Matthias Peter, administrerende direktør i Ice.net, mener de har en god posisjon når det gjelder hastigheter. Mot slutten av året lover nemlig Peter at de skal nå 9,3 Mbps i nedlasting og 5,4 Mbps når du laster opp data. I trinn to skal hastighetene være 14,7 Mbps ned.

Peter mener også at tradisjonelle bredbåndslinjer erstattes av mobilt bredbånd i stadig størrre grad.

– 90 prosent av alle bredbåndsbrukere har vanlig ADSL-abonnement med hastighet mellom en og ni megabyte per sekund. I løpet av 18 til 24 måneder kan Ice.net absolutt måle seg med disse hastighetene, sier Peter.

Dekningen utbedres

Peter understreker også at dekningen er viktig.

– For å dekke 90 prosent av befolkningen trenger man bare å dekke 20 prosent av Norges areal. Vi dekker 75 prosent av Norges areal, og utvider fortløpende. På denne måten får man tilgang til internett også når man er utenfor tettstedene, sier Peter.

Selskapet vil nå optimalisere dekningen for de som skal surfe mens de er på farten. Peter medigir nemlig at Ice.net ikke har fungert godt nok mens du sitter på toget eller på bussen, men har vært mer rettet mot de som vil ha internett på hytta.

Arne Krokan, professor i NTNU, mener at aktørene må finne ut hva kundene egentlig skal betale for.

Network Norway er aggressiv

Network Norway ønsker også å gå inn i markedet og tilby mobilt bredbånd. De lover å være en aggressiv aktør, men vil ikke si noe mer spesifikt om planene.

– Kundene våre har nå mulighet til å få super-3G-dekning fra Telenor, og i tillegg har vi 3G-lisens som vi vil bruke, sier Hanne Løvstad, direktør i Network Norway.

Løvstad understreker også at hun tror flere aktører vil komme inn i markedet.

Hvordan skal man ta betalt?

Arne Krokan stiller imidlertid spørsmålet om hvordan operatørene skal ta betalt.

– Flere og flere tjenester blir gratis. Men pengene vil egentlig bare ta en annen vei. Det gjenstår å få klarhet i hva vi egentlig skal betale for, sier Krokan.

Les også
– Mobilt bredbånd er ''ikke bra nok''
Les også
Ice ser mot 14,7 Mbps
Les også
Super-3G til HELE Norge
Les også
Netcom-bredbånd til minipris
Les også
NetCom har åpnet super-3G
annonse