Til hovedinnhold

Derfor fjerner Google «www» og «http» fra adressefeltet

Niklas Plikk, Tek.no

I Googles nyeste Chrome-oppdatering vil du ikke lenger se hele nettadressen til et nettsted, bare selve navnet på nettsiden.

Fra å tidligere stå www.tek.no, vil det altså nå bare stå tek.no, hvis du titter opp i adressefeltet.

Forsøkt i årevis

Den nye justeringen i Googles PC-nettleser kan ved første øyekast virke ganske ubetydelig for mange, men dette er noe Google har ønsket å implementere helt siden 2014 i versjon 36, og deretter i fjor med Chrome 69.

Men hver gang Google har prøvd å implementere endringene, har de blitt møtt med kritikk fra mange brukere.

I oppdateringnotatene til den nyeste Chrome-oppdateringen, Chrome 76, sier Google at de ønsker å gjøre endringen for å forenkle URL-feltet, og gjøre det lettere for brukere å identifisere nettstedet de besøker. Det kan tross alt være forvirrende for mange å ikke ta hensyn til «http://www.» som står foran adressen til et nettsted.

Kritikere mener imidlertid at det er misvisende å ikke vise hele nettadressen. Blant annet fordi adressefeltet ikke lenger vil være representativt for hva slags innhold man får når man kopierer noe derfra, og at det ikke vil matche opp mot SSL-sertifikatet.

Ifølge Tech Republic er det også brukere som mener Googles motivasjon for endringen er å gjøre det vanskeligere for brukere å se om de besøker en nettside via Googles AMP-subdomene, eller om man er på den originale nettsiden.

Trykk for å se hele adressen

Med Google Chrome 76 vil du altså ikke se «www» eller «http» i adressefeltet. Synes du at det er rart kan du imidlertid få frem den fulle adressen ved å trykke to ganger på adressefeltet i PC-en din, eller én gang på mobil.

Det skal også nevnes at Google ikke er de første som gjør denne endringen. Apple har allerede innført den samme typen visning i Safari, som også skjuler den første delen av nettadresser i adressefeltet.

Hvis du fortsatt vil se hele nettadressen i nettleseren din er Firefox fortsatt et godt alternativ.

annonse