Tek.no

Nyhet

Noen sekunder senere går SpaceX-raketten opp i flammer

Falcon 9 landet på lekteren, men ett av beina ga etter.

SpaceX
18 Jan 2016 11:15

Romfarten har fått en skikkelig oppsving de siste årene, til dels takket være den private aktøren SpaceX' forsøk på å lande raketten etter bruk. Rett før jul fikk de også til en vellykket landing på fast grunn med sin Falcon 9-rakett etter flere mislykkede forsøk.

I helgen kunne vi igjen være vitne til SpaceX' eksploderende eskapader, da de forsøkte å lande den siste Falcon 9 v1.1-raketten på sin spesialbygde lekter midt på havet. SpaceX-sjef Elon Musk bekreftet på Twitter at det er vanskeligere enn å lande på landjorda:

Denne gangen var det dog ikke for høy fart som var problemet, og landingen var innen 1,3 meter fra lekterens midtpunkt. I stedet var det ett av landingsbeina som ikke låste seg i riktig posisjon og ga etter, med det uungåelige resultat at raketten tippet over og i god filmånd eksploderte.

sitat"Falcon lands on droneship, but the lockout collet doesn't latch on one the four legs, causing it to tip over post landing. Root cause may have been ice buildup due to condensation from heavy fog at liftoff.En video publisert av Elon Musk (@elonmusk)søndag 17. Jan.. 2016 PST"

Musk la like godt ut hele opptrinnet på Instagram, hvor han også spekulerer i at problemet kan ha vært tilising på grunn av tåkete forhold ved oppskytingen.

Likevel vellykket

Selve oppskytingen og oppdraget – som var å putte havovervåkningssatelitten Jason-3 i bane – var uansett regnet som vellykket.

Problemet med tilising av landingsbeinfestene er trolig heller ikke noe vi kommer til å se igjen. Falcon 9-raketten som ble skutt opp denne gangen var den siste av sitt slag, etter dette er det en oppgradert versjon som skal benyttes – som også har bedre landingsbein.

Restene av den utbrente Falcon 9-raketten.
SpaceX

Da blir forhåpentligvis mindre å se av forbrente rakettrester i tiden fremover.

Den vellykkede landingen kan du se her:
SpaceX skriver romfartshistore >>>

(Kilde: Twitter)

Les også
SpaceX avslørte sitt første «stjerneskip»
Les også
Med denne rakett-motoren skal Elon Musk frakte mennesker til Mars
Les også
Sjekk den heftige videoen fra Falcon 9-landingen
Les også
Her gjør SpaceX-raketten den historiske landingen
Les også
Dette romfartøyet skal «hoppe» på Månen i 2017
Les også
Her er kapselen som SpaceX skal bruke til å frakte astronauter ut i rommet
annonse

Les også