Tek.no

Nyhet

Huawei-sjefen: Hvis Kina tar hevn på USA er jeg den første som protesterer

Pool

Etter at Huawei havnet på USAs forbudsliste for omtrent en uke siden har Huawei-sjefen Ren Zhengfei stilt opp til flere intervjuer. Da han snakket med Bloomberg gjorde han det tydelig at han verken tror eller håper at Kina vil ta hevn, etter at USA satte ned strenge begrensninger på import og eksport.

– Først og fremst: Jeg tror ikke Kina kommer til å ta hevn. For det andre: Skulle det skje vil jeg være den første som protesterer, uttalte Zhengfei.

Uttalelsen kom etter at Trump forrige uke sa at Huawei-blokkeringen var gjort av sikkerhetshensyn, samtidig som han sa at det kunne bli en del av handelsavtalen.

Denne forklaringen har fått mye kritikk, blant annet av nettstedet The Verge. De stiller spørsmål rundt hvordan Trump kan si at Huawei både er en risiko for sikkerheten, samtidig som han er villig til å åpne opp for dem via forhandlinger.

Brudd med partnere

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei-problemene startet forrige helg da Google brøt med selskapet, kort etterfulgt av Qualcomm, Broadcom og Intel . Deretter varslet også japanskeide ARM at de ikke vil hjelpe Huawei med å utvikle mobilprosessorer lenger.

Etter at USA ga en nitti dager lang dispensasjon for vedlikehold og drift av eksisterende produkter gjenopptok imidlertid Google samarbeidet med Huawei.

Uten disse leverandørene kan selskapet få problemer med å utvikle og selge datamaskiner og mobiltelefoner.

Nytt selskap avslutter samarbeid

Før helgen ble det også kjent at organisasjonen som lisensierer ut bruken av SD-minnekort har avsluttet samarbeidet med Huawei. Det betyr at selskapets telefoner ikke kan leveres med rom for utvidet lagring, noe særlig mange av deres budsjettmobiler gjør for å holde prisen nede.

Kan gå forbi Samsung

Huawei har hatt sterk medvind på markedet de siste par årene, og de tok i fjor igjen amerikanske Apple i markedsandel. For øyeblikket har de bare Sør-Koreanske Samsung over seg, og kunne med fortsatt vekst tatt igjen Galaxy-telefonenes popularitet i løpet av 2019.

Men allerede få dager etter at USAs sanksjoner trådte i kraft meldes det om svekket salg både her i Norge og andre steder i verden.

Les også
Hva skjer om Huawei forsvinner?
Les også
Nå ligger Huawei tynt an ... igjen
Les også
Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes
annonse