Tek.no

Nyhet

Facebook dropper Huawei-mobiler

Vil ikke lenger tilby forhåndsinstallering av appene sine.

Niklas Plikk, Tek.no
7 Juni 2019 11:30

Facebook vil ikke lenger la Huawei forhåndsinstallere appene til selskapets tjenester, melder Reuters. Det inkluderer både Facebooks egne apper, i tillegg til Whatsapp og Instagram, som Facebook eier. Facebooks apper har vært forhåndsinstallert på flere av Huaweis mobiler, også i Europa og Norge.

Huawei, i tillegg til andre store mobilprodusenter, forhåndsinstallerer gjerne populære apper – i noen tilfeller for å spare kundene for jobben med å gjøre det selv – og i mange tilfeller fordi de får betalt for å gjøre det gjennom avtaler med selskapene bak appene. Samme prinsipp som det vi gjerne kaller «bloatware» på PC-er.

At Facebook dropper Huawei vil dermed kunne ha økonomiske konsekvenser for Huawei.

Mister Android-oppdateringer

Facebooks avgjørelse vil ikke ha noe å si for dem som allerede har installert appene, og det vil fortsatt være mulig å installere appene selv fra Googles Play Store – i alle fall for telefonene som har tilgang til den.

Google varslet nemlig nylig at de ville slutte å levere Android-oppdateringer til Huawei etter at 90-dagersperioden amerikanske myndigheter innvilget går ut.

Det skjer i august, men dagens Huawei-modeller vil likevel fortsette å ha tilgang til Play Store. Det vil høyst sannsynlig ikke fremtidige Huawei-modeller, om ikke amerikanske myndigheter endrer kurs.

Facebooks forbud skal dessuten gjelde alle telefoner som ikke har forlatt fabrikkene, skriver Reuters.

Får ikke handle med amerikanske selskaper

Grunnen til at Facebook dropper Huawei er at det amerikanske handelsdepartementet, med støtte fra president Trump, har lagt Huawei til på en liste som gjør at de ikke lenger kan kjøpe eller selge varer og tjenester med amerikanske selskaper.

Amerikanske myndigheter hevder at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av for tette bånd med kinesiske myndigheter, og at produktene deres kan åpne for kinesisk spionasje. Huawei benekter dette, sist i en ren forsvarstale fra det norske advokatfirmaet Wikborg Rein.

Forbudet gjør blant annet at selskaper som Google, Intel og ARM har kuttet båndene til Huawei – og nå altså også Facebook.

annonse

Les også