Tek.no

Nyhet

Qnaps nye NAS er spesielt stuevennlig

Er vifteløs, har HDMI 2.0 og 10 gigabit Ethernet.

Qnap / Shutterstock
30 Nov 2018 09:17

De fleste av oss tenker nok på en NAS – network-attached storage – som en litt traust, firkantet boks. I mange tilfeller stemmer det også. Men Qnaps nye «Silent NAS»-modell kalt HS-453DX stiller i en ganske annen klasse.

Nykommeren slekter utvilsomt sterkt på Qnap HS-251 som vi testet for over tre og et halvt år siden – formen og størrelsen ser ut til å være den samme, mens det meste av innmat og spesifikasjoner har fått seg et løft.

For dere som ikke tidligere har vært borti denne typen NAS-er, snakker vi her om en modell som ikke bare kan tjene som et anstendig nettverkslager, men som i tillegg er ment å kobles direkte til en PC-skjerm eller TV.

Qnap

Topplaten i metall sørger for å flytte unna nok varme til å kunne kjøle prosessoren passivt – for øvrig en Intel Celeron J4105 på 1,5 GHz med fire kjerner og turbomodus opp til 2,5 GHz.

Qnap

Den ene HDMI-utgangen er HDMI 2.0, så dersom du har en 4K-skjerm skal NAS-en kunne gi deg 4K-film på 60 Hz rett ut av boksen.

I tillegg kan den transkode 4K-innhold direkte under avspilling. Det vil si at den kan skalere eller konvertere videoklipp til lavere oppløsning etter hva innholdet skal vises på – noe som både kan spare båndbredde og gi bedre batteritid til mobile enheter.

10 gigabit og SSD-buffer

Qnap

NAS-en skiller seg også ut ved ha både en vanlig gigabit nettverksport og en port som støtter opptil 10 gigabit.

Men vanlige 3,5-tommers snurredisker vil bli en skikkelig flaskehals dersom du har et fungerende 10 gigabit-nettverk, så NAS-en har også plass til to M.2-SSD-er som kan settes opp i RAID1 for høyere skrivehastigheter.

Disse vil da fungere som en buffer som kjapt tar imot data før disse dyttes ut til de vanlige harddiskene. Qnap HS-453DX har kun plass til to slike, men kapasiteten vil kunne utvides ved å koble til eksterne harddiskkabinetter.

Da gjør den seg dog kanskje ikke like godt i TV-benken.

Den vifteløse NAS-en vil komme i utgaver med 4 GB RAM og 8 GB RAM. Prisen vet vi ikke i skrivende stund, men basert på hva du måtte ut med for forgjengeren regner vi ikke med at den akkurat vil være rimelig.

Sjekk produktets hjemmeside for mer informasjon.

På jakt etter noe langt enklere?
TEST: Apple TV 4K er omtrent alt du kan ønske deg >>>

Les også
Seagate har lansert en NAS-optimalisert SSD
Les også
Corsair slipper nye SSD-er for entusiastene
Les også
Qnap TS-451A: Utvilsomt en av de mest allsidige NAS-ene vi vet om
Les også
Qnap HS-251-G2: En snasen NAS som gjør seg bra i stua
annonse