Til hovedinnhold
NyhetRazer Core

Som vi fryktet: det blir dyrt å gi den bærbare supergrafikk

Første aktør til å omfavne AMDs XConnect-teknologi tar seg godt betalt.

For en uke siden meldte vi at AMD går «all in» i en storstilt satsning på eksterne grafikkløsninger, såkalte eGPU-er.

Deres nye XConnect-teknologi lar deg koble en ekstern «grafikkboks», altså et kabinett med en strømforsyning og et AMD Radeon-grafikkort, til den bærbare maskinen din via den lynraske Thunderbolt 3-porten.

Nå er den første eksterne grafikkboksen på vei ut på markedet i form av Razers «Core».

Høy pris

Dessverre sørger prisen, på hele 500 dollar, for at denne første XConnect-grafikkboksen blir forbeholdt entusiaster med tykk lommebok. Salgsstart blir i april, men ikke forvent at det følger med et gromt grafikkort – det må du kjøpe utenom!

Razer Core kobles til den bærbare med en Thunderbolt-kabel.

Så, hva får du egentlig når du kjøper en Razer Core? Grafikkboksen kommer med en integrert strømforsyning på 500 watt som lar deg sette inn et grafikkort med inntil 375 watt TDP. Det vil si at du uten problemer kan sette inn AMDs toppkort. Ellers får du fire USB 3.0-porter og en gigabitport, slik at Core kan fungere som en skikkelig «hub» for den bærbare maskinen din.

Razers Core markedsføres som en kompanjong til selskapets spillbærbare «Blade», men skal også kunne benyttes til andre bærbare med Thunderbolt 3-port også.

Ikke alle med Thunderbolt 3-port får nytte av grafikkboksene:
Les mer om hvordan XConnect-teknologien virker »

Gir superkrefter til ultrabærbare

AMD viser til at Thunderbolt 3-kontakten støtter en dataoverføring på opptil 40 Gb/s, noe som tilsvarer datastrømmen fra et PCIe 3.0 x4-spor. Vi vil komme tilbake med ytelsestester straks vi får inn et kompatibelt system, for å forsøke å si noe om eventuelle ytelsesbegrensninger. Den eksterne grafikkløsningen vil likevel uten tvil gi betydelige grafikkrefter til tynne ultrabærbare, og kan bli et interessant alternativ for å ha både en lett bærbar på farten og en stasjonær spill-PC hjemme.

Plugg inn og ut som du vil

Med AMDs XConnect-teknologi kan du koble den eksterne grafikkboksen til og fra akkurat som du gjør med eksterne harddisker, uten å restarte maskinen. Det er altså slutt på tiden da du måtte restarte maskinen for å skifte mellom integrert og dedikert grafikk, slik vi blant annet så med MSIs properitære Gaming Dock.

Flere produsenter vil melde seg på

Razer blir altså den første som tilbyr en ekstern grafikkboks med XConnect-teknologi. AMD forventer imidlertid at flere produsenter vil kaste seg på og lansere nye eller oppdaterte systemer med XConnect-støtte. Flere ulike eksterne grafikkortkabinetter vil dessuten komme på markedet fremover, venter de.

Har flere bruksområder:
Dette er «Superporten» Thunderbolt 3.0 »

Les også
Razer har oppdatert sin eksterne grafikkløsning
Les også
Spillernes «Rolls-Royce» har blitt enda bedre
Les også
Nå trenger du ikke velge mellom liten og svak eller stor og sterk bærbar lenger
Les også
AMD kaster seg inn i det eksterne grafikkmarkedet
Les også
Her er den nye superporten som kommer i din neste PC
annonse