Tek.no

Nyhet

Én postkasse på nett

5 Apr 2011 13:05

Et nytt digitalt postsystem blir i dag lansert av samferdselsdepartementet og Posten Norge. Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa vil åpne det systemet ved selv å opprette sin egen postkasse i Digipost.

Digipost er et nytt nasjonalt postsystem hvor du som privatperson kan motta, behandle og arkivere viktig post i en sikker og digital postkasse. Tjenesten er gratis å åpne og gratis å bruke.

Din personlig postkasse

Postkassen din på nett er personlig, og gir deg mulighet til å samle viktig post på ett sted. Bedrifter, organisasjoner og offentlige virksomheter kan sende deg post som tidligere er sent i mange ulike portaler, eller til den tradisjonelle postkassen. Digipost har samme sikkerhetsnivå som nettbanken og du benytter Bank ID eller Buypass for å åpne din postkasse på nett. Alle over 15 år med norsk fødselsnummer kan bruke Digipost.

Ett digitalt arkiv

Digipost er mer enn en postkasse. Her kan du også samle og lagre viktige brev og dokumenter i et arkiv. Arkivet er søkbart og du kan finne tilbake til post som er lagret. All post som legges i arkivet oppbevares automatisk i tre år uten kostnader for deg. Videre oppbevaringsmuligheter vil komme.

En adresse hele livet

Med Digipost sendes posten digitalt til din gateadresse. Dersom du flytter eller endrer navn, vil posten fortsatt komme til din postkasse på nett, ved at du melder adresseendring på samme måte som før til Posten. Private og offentlige virksomheter kan fortsette å sende viktig post til deg til din gateadresse, på samme måte som i dag.

Når du vil og hvor du vil

Når du har tatt i bruk postkassen din på nett, kan du lese den når du vil og hvor du vil.

Den tradisjonelle posten

Posten vil fortsatt levere post i postkassen – brev, aviser, pakker og annet som ikke kan sendes digitalt. Med Digipost får du et fullgodt digitalt alternativ til dagens fysiske posttjenester for viktige brev og dokumenter.

Sikkerhet og personvern

For å ivareta sikkerheten må Digipost vite hvem du er. I registreringsprosessen identifiserer du deg med BankID eller Buypass Smarkort. Deretter kobles ditt fødselsnummer og din registrerte gateadresse hos Posten til din nye digitale postkasse.

Hvis du ikke har BankID kan du få dette gjennom din bankforbindelse. Buypass Smartkort bruker du kanskje allerede i Altinn eller andre sikre tjenester på nett. Spillerkort fra Norsk Tipping er et Buypass Smartkort, men hvis du ikke bestilte det på nett må det oppgraderes til bruk i sikre tjenester først. Det kan du gjøre hos Buypass.

Se introduksjonsvideo

Klikk på Se film-lenken på nettstedet digipost.no for å de video som introduserer tjenesten.

Mer i vente

Den første versjonen av Digipost er nå lansert, men tjenesten vil stadig utvides med ny funksjonalitet. De viktigste funksjonene for å motta og lese post er klare, men dette er bare starten på et nytt digitalt postsystem. For eksempel jobbes det med en løsning hvor det er mulig for privatpersoner å sende brev med Digipost.

Har du gode ideer til ny funksjonalitet for Digipost, tar vi gjerne imot forslag. Følg med og bidra i diskusjonene på Facebook.

Slik kommer du i gang på 1-2-3:

  1. Klikk på knappen REGISTRER DEG HER på digipost.no
  2. Velg pålogging med BankID eller Buypass
  3. Legg inn kontaktinformasjon og personlig passord. Bekreft og fullfør registrering

(Kilde: Posten Norge)

Les også
Her er Digipost-utfordreren
Les også
Gmail sletter e-post
Les også
Mozbackup
Les også
Guide: Gmail
annonse

Les også