Nå kan du styre nesten alt i iPhone med stemmen

Med iOS 5 får du mer enn 200 nye funksjoner, og en digital assistent.

På Apples pressekonferanse lanserte i dag Tim Cook et oppdatert menysystem for iPhone og iPod Touch. Menysystemet skal følge med på iPhone 4S, og har du en av de siste generasjonene iPhone fra før kan du oppgradere gratis fra 12. oktober.

iOS 5 har vært ute i tidlig utgave lenge, og vi har alt rukket å teste en av disse tidlige utgavene. Apple er imidlertid kjent for å spare det beste til sist.

På dagens iOS 5-lansering viste Apples iOS-sjef Scott Forstall frem en funksjon som har dukket opp på ryktebørsen den siste tiden, nemlig Siri.

Siri er en personlig assistent som gjenkjenner stemmen din og forstår deg. Den kan søke for deg og finne nærmeste kinarestaurant eller taxi-holdeplass – alt du behøver å gjøre er å spørre om det.

Siri er en del av rundt 200 nye, små og store, funksjoner i iOS 5.

Nye iPhone 4S ble også lansert i dag. Her finner du mer informasjon om Apples nye telefon:
iPhone 4S får bedre batteri, kraftig forbedret kamera og raskere prosessor.

Dette ble kjent i juni

Vi kjenner mange av de nye funksjonene fra den første iOS5-visningen i juni.

iPhone 5 blir den første nye telefonmodellen fra Apple som du ikke behøver å koble til en datamaskin og iTunes for å bruke. Telefonen ordner selv startoppsett og tilkobling over nettet, via Apples nye iCloud-system for synkronisering.

iCloud tar over for Mobile Me

Frem til nå har Apple hatt tjenesten Mobile Me som har sørget for e-post og grunnleggende synkronisering av kontakter. iCloud skal gjøre mye mer.

Du får selvfølgelig e-post og kontaktsynkronisering i iCloud. I tillegg synkroniseres også applikasjonsdata. Det betyr at du kan fortsette der du slapp når du installerer Angry Birds på et nytt Apple-produkt.

iTunes in the Cloud

iTunes in the Cloud er musikkdelen av tjenesten. I utgangspunktet er dette trådløs synkronisering av kjøpte låter fra iTunes.

Betaler du 25 dollar i året får du tilgang på iTunes Match. Denne tjenesten sammenlikner musikkbiblioteket ditt med det utvalget Apple har på sine servere. Deretter kan musikken synkroniseres ned til dine andre Apple-produkter.

Det betyr at dersom du har lastet inn hele CD-samlingen din på datamaskinen, kan iTunes gjenkjenne album og låter, før iPhonen eller iPod Touchen din får beskjed om å laste ned de samme låtene fra iTunes' servere. Du slipper altså hele prosessen med å laste opp låtene over en treg internettlinje.

Les mer om Apples nye iCloud her

WiFi-synkronisering mot iTunes

iOS 5 byr på nyheter også for deg som ikke vil bruke skyen. Trådløs synkronisering med iTunes er nå et faktum. Hver gang du kobler iPhone 5 til laderen vil telefonen automatisk synkronisere mot iTunes over det trådløse nettverket.

iMessage er Apples versjon av tekstmeldinger. Legg merke til at den varsler deg når samtalepartneren begynner å skrive et svar.

SMS som "sladrer"

I det nye operativsystemet har Apple laget sin egen versjon av SMS. Fordelen er at du i praksis sender meldingen gratis. En iMessage er nemlig ren tekst som sendes over internettoppkoblingen, som de fleste har inkludert i en pakke eller kan gjøre gratis over Wi-Fi. Ulempen er at du kun kan sende iMessage til andre Apple-produkter.

iMessage fungerer dessuten nesten som dagens lynmeldingstjenester. Du får se når samtalepartneren er i ferd med å svare på meldingen din. Hvis du er usikker på hva du skal svare kan det altså lønne seg å kladde med penn og papir.

Den nye varselmenyen i iOS 5 likner mistenkelig på den vi kjenner fra dagens Android-telefoner.

Bedre varslinger

Mange har latt seg irritere av at iOS så langt bare har kunnet varsle om én ting av gangen. Det er det nå slutt på. iOS 5 har, akkurat som Android, fått en rullemeny som trekkes ned øverst på skjermen.

Varslingsmenyen innholder alle varsler du behøver og, den vises også på telefonens låseskjerm.

Nyheter på iPad

Det er flere nyheter i iOS 5 som kun fungerer på iPad. Blant annet har det kommet til et nytt tastatur som lar seg flytte. Nå er det enklere å bruke iPad med to hender samtidig.

En annen nyhet i iOS for iPad er muligheten til å veksle mellom apper ved å sveipe. Drar du fire fingre over skjermen kan du bytte mellom apper, og sveiper du med fem fingre får du opp oppgavelinjen nederst på skjermen.

Ved hjelp av Apples AirPlay-funksjon kan iPad dessuten dele skjermbilde med en annen enhet, enten det er en Apple TV en Mac eller et annet produkt som støtter standarden.

Oppgrader gratis

iOS 5 blir en gratis oppdatering for mange av Apples enheter fra 12. oktober. Oppdateringen fungerer på iPhone fra og med 3GS, de to siste iPod Touch-generasjonene og på begge iPad-utgavene.

Livedekningen fra kveldens Apple-lansering kan du lese her.

Mer om
annonse