Til hovedinnhold

Apple kjøper flest elektroniske brikker

Rekordstort salg av iPhone og iPad.

Ingen kjøper elektroniske brikker for mer penger enn Apple. Det går frem av en fersk analyse fra Gartner.

Les også: Apple-fabrikk sammenlignet arbeidere med dyr

Apple kjøpte elektroniske brikker basert på halvlederteknologi for hele 17,3 milliarder dollar i 2011, mens konkurrenten Samsung kjøpte for 16,7 milliarder dollar. HP kom på tredjeplass, med brikker for 16,6 milliarder dollar.

Apple vokste mest

Ifølge Gartners tall vokste Apples halvlederinnkjøp med 34,6 prosent i forhold til 2010, og det gjorde at selskapet hoppet fra tredje til førsteplass på listen over de som kjøper flest halvledere. Totalmarkedet for halvlederbrikker er verdt 105,6 milliarder dollar, ifølge Gartners tall.

– De største vekstdriverne i 2011 var smarttelefoner, nettbrett og SSD-er (flashminnebaserte harddisker, red.anm.), sier analytiker Masatsune Yamaji i Gartner i en pressemelding.

Mer enn doblet iPhone-salget

At Apple nå er verdens største innkjøper av innmaten som brukes i mobiltelefoner og nettbrett, er ikke rart. Ifølge resultatene kvartalet som ble avsluttet 31. desember solgte Apple utrolige 37,04 millioner iPhone-mobiler, som var en vekst på 128 prosent i forhold til samme periode året før. Salget av iPad økte med 111 prosent, til 15,43 millioner enheter.

Dermed ble det faktisk solgt flere iPad-er enn HP-PC-er. HP solgte ifølge Gartner 14,7 millioner pc-er siste kvartal.

– Vi er overveldet av det fantastiske resultatet, og rekordstore salget av iPhone, iPad og Mac-er, sier Apple-sjef Tim Cook.

Les også: HTC Bankes av Samsung og Apple (Amobil.no)

(Kilder: Gartner og Apple)

annonse