Tek.no

Nyhet

Apple Iphone vs. Nokia N95

Marius Røstad
22 Aug 2007 13:20

Amerikanerne har litt overraskende fått muligheten til å skryte av å ligge foran oss her hjemme når det gjelder mobilteknologi. Vanligvis har jo vi her hjemme hatt historie for å ligge et stykke foran. Nå har de imidlertid hatt tilgang til Apples mye omtalte Iphone i snaut to måneder, mens den enda er et stykke unna i denne delen av verden.
Dette har også gitt dem muligheten til å sammenligne den med andre mobiltelefoner på en helt annen måte enn det vi kan her hjemme. Teknologinettstedet Cnet har tatt affære og testet nylig mobilen opp mot med den teknologiske tungvekteren Nokia N95.
Tre av nettstedets eksperter tok for seg mobilene i de fem kategoriene design, navigasjon, funksjonalitet, design, video-/musikk og samtalekvalitet.

Les også:
- Derfor er Iphone uinteressant
- - Iphone er mobilenes Paris Hilton
- Iphone kan brukes i Norge
Hvilken mobil er mest sexy?Først ut er den engelske kategorien ”sexiness”, som går på utseende og design. Nokia N95 fikk faktisk hederlig omtale her og totalt ti av femten poeng. Allikevel kommer det nok ikke som noen stor overraskelse at Iphone gikk av med seieren i denne kategorien, med full score (15 av 15 poeng).
- Beklager, men Nokia N95 ser ut som den stygge stesøsteren når den legges ved siden av Iphone. Det er så mange knapper på denne telefonen at det føles som om den har vorter, forklarer en av journalistene i Cnet.
Enkel navigasjonFor mange er allikevel brukervennlighet og navigasjon langt viktigere enn det utseende er. Nokia N95 får her samme poengsum som i forrige runde, med totalt ti av femten poeng. Med mange taster og mye skryt av brukervennlighet forventet nok Nokia å knuse Apple i denne kategorien.
Iphone får imidlertid samme poengsum og de to kjempene deler dermed seieren i den runden. Både N95 og Iphone får litt ros og litt ris. Nokia N95 får skryt for gode taster og dedikerte musikktaster, mens Apple Iphone får skryt for et veldig vennlig og intuitivt grensesnitt.
Overvekt av funksjonalitetVi må vel si at vi er en smule overrasket over at N95 ikke får full score på funksjonalitet. Spesielt når Iphone fikk full score på design. Den får blant annet ris for å mangle 3G (Europa-versjonen av N95 har 3G). Nokia-mobilen får allikevel 13 av totalt femten poeng og tar ikke overraskende seieren i denne runden.
Iphone på sin side får bare ni poeng og en god del kritikk. Ikke minst slår ekspertene ned på mangelen på basisfunksjonalitet, som MMS og stereo-Bluetooth. Sistnevnte kan kanskje ikke sies å være basisfunksjonalitet på en vanlig mobiltelefon, men på en musikkfokusert mobil som Iphone bør dette selvsagt være standard.
Kvalitet på multimedia
Med mange år på baken i forhold til å utvikle og raffinere MP3-spillere har selvsagt Apple en fordel når det gjelder kategorien video/musikk. Med fjorten av femten poeng er det nesten full pott for Iphone og den får ikke overraskende mye skryt.
N95 på sin side får hederlige elleve poeng. Den trekkes imidlertid ned av en litt dårligere kvalitet på musikken, samt at grensesnittet for spilleren ikke er på samme nivå som den Ipod-baserte mobilen.

Kan den ringes med?
Aller viktigst for en mobiltelefon er imidlertid at det er mulig å ringe med den. Det vil si at samtalekvaliteten bør stå i høysetet. Nokia har lang erfaring med å utvikle mobiltelefoner og det kan nok være noe av grunnen til at de vant denne runden med 12 mot 11 poeng.
Riktignok var det ikke noen stor forskjell på de to mobilene på dette området, men Nokia N95 ble allikevel foretrukket. Mye på grunn av at den var en smule mer stabil når det gjaldt talekvalitet enn opplevelsen på Iphone.

Overraskende vinner?
Ikke mye skiller de to mobilene når totalen summeres opp. Begge mobilene vinner to kategorier hver, mens de deler seieren i én kategori. Apple Iphone går allikevel av med seieren med totalt 59 mot 56 poeng.
Selv om Iphone går av med seieren kan det kanskje settes spørsmålstegn ved vekting av kategoriene. Er for eksempel design like viktig som det samtalekvalitet er? Noen vil helt klart si ja, mens andre utvilsomt vil si nei. Uansett foretrekkes Iphone i dette tilfellet.
- Det ble en tettere kamp enn vi forventet. Selv med all hypen rundt, var det bare så vidt Apple Iphone slo tungvekteren Nokia N95. De vant begge et par runder, og det var til om med en uavgjort runde. Til slutt ble imidlertid Iphones fokus på design og multimedia utslagsgivende og ga den de ekstra poengene den trengte for å gå forbi Nokia N95s overlegne funksjonalitet og samtalekvalitet. Begge telefonene gjør det bra på forskjellige områder, men i dette tilfellet, tar Apple Iphone hjem seieren, forklarer Cnet-ekspertene.
Selvsagt vil Mobilen komme tilbake med en egen test av Apple Iphone så snart den er tilgjengelig her hjemme. Inntil det kan du lese testen til Cnet på denne nettsiden.

annonse

Les også