Til hovedinnhold

HP installerer «spionvare» på PC-ene sine i det skjulte

Brukere melder at programvaren bruker masse ressurser.

HP

Vi har tidligere sett eksempler på PC-produsenter som i det skjulte installerer uvelkommen programvare som belaster systemressursene, blant annet i form av Lenovos store Superfish-skandale. Nå ser det ut til at også HP sniker inn programvare på PC-ene sine, melder Computerworld.

Programvaren det dreier seg om heter Touchpoint Analytics Client og brukes til å hente inn ulike typer data fra PC-en. Den skal først ha blitt oppdaget den 15. november.

Programvaren ser ut til å ha erstattet HP Touchpoint Manager-programvaren, som HP opplyser er blitt avsluttet på sine hjemmesider. Touchpoint Manager er en tjeneste som blant annet inneholder verktøy for å spore sikkerheten på enhetene dine.

Installeres uten varsel

Det er altså ikke snakk om skadevare som sådan, men mange brukere har rapportert at programvaren ble installert helt uten deres viten og samtykke og at den har belastet systemressursene i vesentlig grad.

Programvaren beskrives blant annet på HPs eget brukerforum, og på Reddit, hvor brukere forklarer at tjenesten legger beslag på store mengder ressurser og at oppgavebehandlingen viser at programmet både starter og stopper flere ulike applikasjoner.

Det er i skrivende stund ikke helt klart hvordan programmet installeres. Noen brukere mener programmet kom som en del av en Windows-oppdatering fra Microsoft, mens andre ser til å mene at den kommer direkte fra HP. Uansett er det altså bare å avinstallere programvaren via kontrollpanelet.

HP ser ikke ut til å ha kommentert saken offentlig ennå.

annonse