Til hovedinnhold

Nå kan du igjen bruke e-posttjenesten som Edward Snowden foretrekker

Supersikre Lavabit har gjenoppstått og skal være bedre enn noensinne.

The Guardian

Personvern-fokuserte alternativer til konvensjonelle tjenester blir ikke alltid godt mottatt, og i 2013 ble den supersikre e-posttjenesten som selveste Edward Snowden brukte, Lavabit, stengt etter press fra myndighetene. I en melding kunngjør eieren av tjenesten nå at Lavabit gjenoppstår.

I meldingen skriver eieren Ladar Levison at tidligere Lavabit-brukere vil ha tilgang til kontoene sine gjennom den nye tjenesten, men de som ikke har konto fra før må vente litt lenger på å få tilgang til Lavabit. Disse kan registrere interessen sin nå.

Ny krypteringsstandard

Den nye Lavabit-utgaven benytter en ny ende-til-ende-kryptering kalt Dark Internet Mail Environment (DIME), som Levison begynte å utvikle i 2014 med drahjelp fra finansieringsnettstedet Kickstarter.

Lavabit kommer tilbake, men du må vente litt dersom du ikke allerede har en brukerkonto.
Lavabit

I tillegg utviklet han en tilhørende, gratis e-postserver basert på åpen kilde kalt Magma, som altså også inngår i den gjenoppstøtte Lavabit-tjenesten. Ifølge Levison er DIME radikalt forskjellig fra andre krypteringsplattformer, med fokus på å løse sikkerhetsproblemer som andre ignorerer, uten at detaljene rundt dette er helt klare.

DIME benytter tre ulike sikkerhetsmoduser, kalt «Trustful», «Cautious» og «Paranoid» som kan velges utfra hvor sterk beskyttelse man ønsker. Levison understreker at prosjektet ennå er i en tidlig fase, og at det blant annet jobbes med å lage en grafisk klient til samtlige plattformer.

Ville ikke gå med på krav fra myndighetene

Det var under ganske dramatiske omstendigheter at Lavabit la inn årene i 2013. Levison kunne ikke komme med en skikkelig forklaring på hvorfor han valgte stenge den ti år gamle tjenesten fordi han hadde fått munnkurv av det amerikanske rettssystemet.

Senere kom det frem at han nektet å gi fra seg krypteringsnøklene etter at retten beordret ham til å gjøre det, og i stedet for å bryte rettighetene til kundene sine, som han selv kalte det, valgte han å stenge tjenesten og slette all informasjon fra serverne.

Microsoft har også begynt å ta personvern mer på alvor i Windows 10 »

annonse