Til hovedinnhold

Nå slukkes de analoge TV-signalene

Noen ligger an til å få sort skjerm snart, forteller Canal Digital.

Ole Henrik Johansen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Allerede for tre år siden meldte Telenor og deres TV-selskap Canal Digital Kabel at de analoge TV-signalene skulle slukkes. Nå er datoen spikret, og 18. september er altså datoen du bør merke deg. Da går TV-ene i sort hos alle som fortsatt mottar analoge TV-signaler.

Trenger ny dekoder eller kortleser

Ifølge Canal Digital Kabel har de aller fleste av deres kunder for lengst skaffet seg en digital dekoder, eller en kortleser for integrert Digital-TV, slik at de allerede mottar TV-signaler digitalt.

En digital dekoder fra Canal Digital koster for tiden 990 kroner, og en kortleser koster 490 kroner.

Selskapet viser til at alle deres kunder som fortsatt er tilknyttet det analoge TV-nettet skal ha mottatt informasjon om hva de må foreta seg for ikke å miste TV-signalene i god tid før slukkingen.

Har du RiksTV?
Da får du snart HBO-serier og høyere regning »

Borettslagskunder og deg med gamle foreldre bør sjekke

Likevel henger spesielt tre grupper etter den øvrige befolkningen, forteller selskapet. Blant annet risikerer en del borettslagskunder, beboere på aldershjem eller offentlige institusjoner, samt eldre som bor alene, å møte svarte skjermer om mindre enn to uker dersom de ikke foretar seg noe.

Leder for TV og bredbånd i Telenor, Birgit Bjørnsen, anbefaler at barn og barnebarn sjekker om foreldre eller besteforeldre allerede har gått over til digitalt mottak av TV-signaler, eller om de har bestilt nødvendig dekoder eller kortleser fra TV-selskapet.

Beboere som ikke er tilknyttet noen kollektiv avtale gjennom sameie eller borettslag og fortsatt mottar analoge TV-signaler må selv ta kontakt med TV-tilbyderen for å få tilsendt nødvendig utstyr for å kunne fortsette å se på TV etter 18. september. Dette gjelder også borettslagkunder der styret ikke har ønsket å inngå en kollektiv avtale som inkluderer en dekoder.

Gets kunder mister også analog-signalene

TV-distributøren Get har valgt å slukke de analoge TV-signalene i samme tempo som NRK slukker det gamle FM-nettet. Dermed må Gets kunder forholde seg til ulike datoer basert på hvor i landet de bor, men de fleste vil uansett måtte gå over til digitalt mottak innen årsslutt.

Full strømmekrig hos TV-tilbyderne:
Canal Digital- og Get-kundene får kinofilmer dager etter de er tatt av plakaten »

(Kilde: Pressemelding)

annonse