Nyhet

Snart blir Skylake-prosessoren din kraftigere

Alt du trenger er en oppdatering til hovedkortet ditt.

Om du har ønsket å overklokke Intel-prosessoren din har det lenge vært slik at du har måtte bla opp for en av toppmodellene i Core i5 eller Core i7-serien. Intel har nemlig som hovedregel låst den nødvendige multiplikatoren – som altså bestemmer prosessorens arbeidshastighet – på prosessorene sine.

Unntaket har vært de såkalte K-modellene, hvor multiplikatoren har kunnet økes fritt.

Oppdaterer hovedkortet

Nå er det imidlertid mye som tyder på at «ikke-K»-modellene også blir mulig å overklokke. Ikke gjennom å stille multiplikatoren, men gjennom å øke basefrekvensen til prosessoren, som oftest ligger på 100 MHz.

Da Intel lanserte sin Skylake-plattform i sommer ble det kjent at selskapet hadde frikoblet prosessorens basehastighet fra blant annet minnebussen. Dermed var det i teorien mulig å øke baseklokken til prosessoren uten å risikere at dette også kunne føre til ustabiliteter andre steder i maskinen.

Skal vi tro Guru3D jobber flere ulike hovedkortprodusenter, som Asus, Asrock og SuperMicro, i disse tider med offisielle BIOS-oppdateringer til sine hovedkort for å la eierene stille basefrekvensen manuelt. Alle Skylake Core i3,- i5,- eller i7-prosessor skal kunne overklokkes på denne måten.

Overklokket en i3-prosessor med over 1 GHz

Samme nettsted kan rapportere om et tilfelle hvor en tokjernet Core i3 6320-prosessor (med låst multiplikator på 39) allerede er overklokket. Dette er oppnådd ved hjelp av en foreløpig ikke lansert BIOS-oppdatering hvor basefrekvensen ble økt fra 100 MHz til 127 MHz.

Dermed gikk prosessoren fra å operere ved 3,9 GHz (39 * 100 MHz), til 4,95 GHz (39 * 127 MHz).

Nå skal riktig nok flytende nitrogen ha vært i sving her, men selv om du ikke har dette tilgjengelig er det grunn til å tro at de fleste Intel Skylake-prosessorer også kan overklokkes betydelig med mer tradisjonelle kjøleløsninger.

Om du har et Asrock Z170 OC Formula-hovedkort kan du laste ned en tidlig BIOS-oppdatering fra 3DGuru. Denne er imidlertid ikke offisielt tilgjengelig, og det er tvilsomt om Asrock tar imot reklamasjoner om denne BIOS-oppdateringen slår feil.

Med mindre Intel plutselig slår foten ned av frykt for svakere salg av dyre K-modeller, er nok de offisielle BIOS-oppdateringene for mange Skylake-hovedkort rett rundt hjørnet.

Fikk du med deg testen vår av de kraftigste Skylake-prosessorene?
Sjekk om ytelsesøkningen er nok til at du bør oppdatere her »

Kilde: (Guru3D)

Les også
Intel snur om overklokking
Les også
Ny Intel-plattform får lynrask lagring og kraftig grafikk
Les også
Intel lanserer 46 nye prosessorer
Les også
Intel Core i7–6700K og Core i5–6600K: Skal du endelig oppgradere?
Les også
Intel har lansert «Skylake»
annonse