Til hovedinnhold

En av ti nordmenn kan ikke se 3D

Den hotteste nyheten på TV-fronten i år er 3D. Modellene har begynt å komme på markedet sammen med Blu-ray-avspillere som takler det tredimensjonale formatet. 

Men det er langt fra alle som får glede av den nye teknologien. Så mye som én av ti i befolkningen klarer nemlig ikke å se 3D-bildene.

– En regner med at 3-5 prosent av befolkningen skjeler. Hvis du legger til de som har syn bare på ett øye og de som ”sliter” med samsynet i større og mindre grad og av ulik årsak (disse fins det ikke gode statistikker for) kan det godt tenkes at 10 prosent er et godt anslag på mennesker som vil ha problemer med å nyttiggjøre seg 3D-TV.  Noe mer vitenskapelig svar er det vanskelig å gi, forklarer Bjørn Westerfell, fagsjef i Norges Optikerforbund.

Derfor kan du ikke se 3D

En flatskjerm med støtte for 3D, viser et bildet til venstre øye og et annet til høyre. Disse bildene er tatt opp med et kamera som har to separate linser med omtrent samme avstand i mellom linsene som vi har mellom øynene. Brillene du trenger for å se 3D, stenger bildene til det  venstre øyet for det høyre og motsatt. Sammen opplever vi dette som dybde, noe blant annet folk som skjeler ikke oppfatter på samme måte.

– Stereoskopisk (eller tredimensjonalt) syn oppstår hos mennesket fordi de to bildene som dannes i øynenes netthinne er litt forskjellige pga. avstanden mellom øynene. Hjernen oppfatter denne forskjellen som dybde. Forutsetningen for at det skal skje, er at det er tilnærmet normalt syn på begge øynene og at begge øynene er rettstilte, dvs. at de to øynene har evne til å fokusere på samme ting. Mennesker som skjeler oppnår ikke rettstilling av øynene og derfor vil de heller ikke få samsyn eller stereoskopisk syn. Disse sammen med dem som er blinde eller sterkt synshemmet på ett øye, vil derfor ikke oppleve 3D-effekten på kino eller TV, sier Westerfall.

Kan være risikabelt

Å se 3D kan også ha sine risikoer. Samsung, som er en av de store produsentene av flatskjermer med støtte for 3D, advarer mot bruk av teknologien i  enkelte tilfeller. For eksempel advarer selskapet mot å se på 3D når du er trøtt.
Så vårt råd er klinkende klart: Gå i butikken og test at du faktisk kan se 3D, og at du trives med effekten, før du går til innkjøp av ny flatskjerm. Men husk også at selv om du ikke får glede av 3D-modusen, kan alle 3D-TV-ene fortsatt gi deg knivskarpe og gode 2D-bilder.
Les også vår guide: Slik kjøper du 3D-TV.

annonse