Til hovedinnhold

Denne skjermen har 8K-oppløsning – og er bare 17 tommer stor

Japanerne viser frem skjerm med ekstrem pikseltetthet.

4K-oppløsningen er langt unna å være allemannseie, men likevel har produsenter allerede begynt å leke med enda flere piksler. Den nye 8K-oppløsningen har vi hittil sett på veldimensjonerte TV-er, men nå har ekstremoppløsningen også funnet veien til langt mindre paneler.

Det japanske selskapet Japan Display kunngjør nemlig i en pressemelding at de har dratt sløret av verdens første 17,3-tommers LCD-skjerm med 8K-oppløsning.

510 piksler per tomme

Skjermen har altså en oppløsning på 7680 x 4320 piksler, og over et areal på kun 17,3 tommer gir dette en pikseltetthet på heftige 510 piksler per tomme, noe som trolig blir vanskelig å slå på en stund.

8K-oppløsningen har hittil bare blitt demonstrert på større TV-er. Her viser Sharp frem en prototype av sin 8K-TV for et år siden. Foto: Rolf B. Wegner, Tek.no

Japan Displays skjerm er riktignok ikke et ferdig forbrukerprodukt i sin nåværende form. Selskapet skriver imidlertid i pressemeldingen at spillskjermer for PC-er et egnet bruksområde for skjermen, noe som ser ut til å indikere at forbrukerskjermer med oppløsningen kanskje ligger i kortene.

Vises frem om få dager

Det er imidlertid mildt sagt mye som må være på plass før slike skjermer i det hele tatt kan utnyttes av forbrukere, så dette ligger nok et godt stykke frem i tid. Produktet er likevel interessant i kraft av å vise at små 8K-skjermer nå faktisk er teknisk gangbare.

Av andre tekniske spesifikasjoner har skjermen for øvrig et kontrastforhold på 2000:1, innsynsvinkel på 176 grader og en oppdateringsfrekvens på 120 Hz. Skjermen skal vises frem på den såkalte CEATEC-messen i Japan, som avholdes fra 7. oktober.

Også 4K-oppløsningen finnes nå i lite format: Men Sonys 4K-mobilskjerm viser bare oppløsningen av og til »

(Via Engadget)

Les også
Glem 4K – i 2016 blir 8K den store snakkisen
Les også
Nå kommer 8K-TV-en for salg
Les også
Nå blir Apples lille iMac også høyoppløst
Les også
Samsung utvikler 11K-skjerm til smarttelefoner
annonse