Til hovedinnhold

Se hvor realistisk tekstiler kan bli i fremtidens spill

Lar utviklerne lage naturtro klær.

UCSD

Datagrafikken har riktignok gjennomgått drastiske forbedringer med årene, men det finnes enkelte objekter og fenomener som hittil har vært krevende å gjenskape digitalt på en overbevisende måte.

Tidligere har vi skrevet om at man nå omsider har klart å finne effektive metoder for å simulere både hud, hår og vann. Nå ser det ut til at turen endelig har kommet til tekstiler, et annet materiale som sjeldent fremstår troverdig i spill og animasjonsfilm.

Detaljerte modeller

Som nettstedet Gizmag nå melder har nemlig forskere ved University of California i San Diego unnfanget en relativt enkel teknikk som gjør det mulig å lage særdeles realistiske digitale tekstiler.

Foto: UCSD

Det forskerne gjorde var å studere ulike tekstiler svært nøye med mikroskop for å avdekke i detalj samspillet mellom stoffet og lyset. Dermed lagde de en digital modell av stoffet hvor små «mikrosylindere» representerte hver enkelt tråd i tekstilet.

Disse modellene simulerer så måten trådene reflekterer lyset, men i tillegg fant forskerne ut at måten tekstilet var vevd sammen på var avgjørende for hvordan lyset ble reflektert, så derfor ble modellene «vevd» på samme måte.

Finere spillklær på vei?

Ved hjelp av denne metoden klarte forskerne å gjenskape alle de små særegenhetene til hvert enkelt tekstil med stor presisjon, noe som blant annet kan innebære langt mer naturtro spillfigur-klær i fremtiden.

– Klær i filmer og spill ser ofte feil ut, og denne teknikken er den første praktiske fremgangsmåten for å få kontroll over de fleste tekstiler på en realistisk måte, skrev en av dem som fulgte prosjektet, Henrik Wann Jensen, i forskningsartikkelen.

Forskergjengen mener at den nye løsningen både er i stand til å utføre langt mer krevende renderingsoppgaver enn andre konsepter, og at det samtidig er mye enklere å bruke. De tror selv at teknikken vil bli benyttet i produksjon ganske snart.

Spillgrafikken begynner å få et skikkelig løft:
Se hvor realistisk vann kan se ut i fremtidige PC-spill »

(Kilde: UCSD, via Gizmag)

annonse