Tek.no

Nyhet

Hva skjer med kroppen etter ett år i verdensrommet?

Astronauten Scott Kelly er halveis i oppholdet sitt.

Shutterstock
15 Sept 2015 16:45

For seks måneder siden, den 4. mars, ble den amerikanske astronauten Scott Kelly sendt opp til den internasjonale romstasjonen ISS. Det har allerede vært 200 mennesker ombord på romstasjonen før ham, men Kellys besøk er likevel ganske unikt. Kelly, og den russiske kosmonauten Mikhail Kornienko, skal nemlig være ombord på romstasjonen i ett år i strekk.

Nå som de er omtrent halveis i sitt rekordlange besøk, har NASA lagt ut litt informasjon om hva astronautene opplever i løpet av året i verdensrommet.

Her er noen av høydepunktene:

700 timer trening

Slik trener astronautene ombord på ISS.

Ettersom passasjerene ombord på romstasjonen lever uten tyngdekraft, er det flere ting som skjer med kroppen. Muskler blir svakere, bein blir skjørere og søvnmangel er et stort problem. Derfor er de nødt til å trene for å holde kroppen i form, slik at de ikke vil kollapse så fort de kommer ned på Jorden igjen.

NASA skriver at astronautene trener omtrent to timer i snitt hver eneste dag. I løpet av sitt opphold vil Kelly ha hatt over 700 timer trening, enten i form av vektløfting, sykling eller jogging.

80 kg avføring blir skutt mot Jorden

Den italienske astronauten Samantha Cristoforetti viser hvordan toalettet fungerer ombord på ISS.

Å gå på do ombord på ISS er ikke en lett manøver. Astronautene er nødt til å tjore seg fast til et lite klosett for å gjøre fra seg, mens et støvsuger-lignende endestykke blir festet på framsiden. Neppe veldig behagelig, men det er kritisk at avføringen ikke sprer seg ut i luften, og heller blir sugd opp der den skal.

Avføringen blir så sendt ut av romstasjonen, for å brenne opp i atmosfæren til Jorden. Hvis du er heldig når du ser opp mot stjernene, kan det hende du ser noe som ligner på bittesmå stjerneskudd. Dette kan være brennende avføring, skriver NASA. I løpet av sitt år i verdensrommet er det antatt at Kelly vil skyte omtrent 80 kilogram avføring ned mot Jorden. Takk for det, Kelly!

Kelly vil se 10 944 soloppganger og nedganger

ISS suser rundt hele kloden vår på bare 90 minutter.

Ettersom romstasjonen gjør en komplett runde rundt Jorden på bare 90 minutter, får astronautene med seg langt flere soloppganger og nedganger enn vi får. Mens vi får sett totalt 684 soloppganger og nedganger i løpet av Kellys opphold i verdensrommet, får han sett hele 10 944.

Medaljens bakside er at de mange soloppgangene gjør det vanskelig å få sove skikkelig ombord på romstasjonen. Nesten tre av fire astronauten bruker jevnlig sovetabletter for å få nok søvn.

Her ser du infografikk-bildet NASA har laget:

Trykk på bildet for større versjon. Foto: NASA

NASA slapp også en video som beskriver astronautenes årlange reise:

Selv om det kan være vanskelig å være astronaut, er det ikke bare ille:
Se den utrolige utsikten fra ISS »

(Kilde: NASA)

annonse

Les også