Tek.no

Nyhet

Teknologigjennombrudd kan åpne for magnesiummobiler

Aluminium kan bli byttet ut med et enda lettere materiale.

kazoka/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
4 Jan 2016 13:14

Mange mobiltelefoner byr som kjent på aluminiumsinnpakning, og på visse modeller kombineres dette materialet med det enda lettere metallet magnesium. Nå har det skjedd et stort gjennombrudd som kan legge til rette for mobiler og andre dupeditter av «rent» magnesium. Det melder Forbes.

Det er i utgangspunktet vanskelig å lage magnesium-baserte produkter siden metallet er relativt mykt og skjørt, noe som gjør at det hovedsakelig benyttes i legeringer med andre stoffer, først og fremst aluminium.

Forsterket med silisiumkarbid

Det nye fremskrittet som nå har skjedd innebærer å «forsterke» stoffet på en slik måte at det kan brukes mer eller mindre alene, det vil si ikke kun som legeringskomponent.

Bilde av nanopartiklene, hentet fra forskningsdokumentet.
USC

Gjennombruddet fant sted ved University of California i Los Angeles og gikk ut på å benytte materialet silisiumkarbid. Silisiumkarbid består av det velkjente IT-materialet silisium i kombinasjon med karbon, og er et av de hardeste stoffene som finnes.

Det forskerne gjorde var å spre ørsmå nanopartikler av dette materialet i smeltet magnesium. Dette har blitt forsøkt tidligere, men har hittil ikke lykkes på grunn av vanskeligheter med å få til en jevn fordeling av partiklene i materialet.

86 prosent magnesium

Det er nettopp dette forskerne imidlertid nå skal ha klart å få til. Ved hjelp av den nye metoden for tilsetning av silisiumkarbid klarte forskerne å fremstille det de selv kaller et «nytt» metall som består av hele 86 prosent magnesium og 14 prosent silisiumkarbid.

Dette metallet vil være mer enn sterkt nok til å kunne brukes i forbrukerprodukter, og er altså også vesentlig lettere enn aluminium. Med tanke på at magnesium finnes i store forekomster i naturen, vil stoffet dermed kunne bli en reell material-kandidat til mobiler og andre produkter.

Når dette eventuelt vil skje er selvsagt altfor tidlig å si. Om du ønsker å fordype deg i de tekniske detaljene kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet hos University of California (krever registrering).

Det jobbes også med å bruke magnesium i batterier: Det kan gi mobilene mye lengre batteritid »

Les også
Nå skal Sony gi mobilene mye lenger batteritid
Les også
Metallet som er flyindustriens våte drøm
annonse