Til hovedinnhold

Nå skal Samsung også levere Internett med satelitter

Vil sende opp massevis av mikrosatelitter.

Andrey Armyagov/Shutterstock.com

En av de nye, ambisiøse planene flere teknologiselskaper har kastet seg på den siste tiden er levering av Internett fra høyt over Jordens overflate. Nå ser det ut til at også Samsung vil være med på leken, for i et ferskt forskningsdokument redegjør mobilgiganten for en ny satellittbasert form for Internett-distribusjon.

Dokumentet er forfattet av Farooq Khan, som leder Samsungs amerikanske forskningsavdeling, og skisserer et konsept som innebærer å bruke flere tusen billige mikrosatellitter til å spre mobilt Internett.

Skal kunne håndtere én zettabyte med data

I konseptet, som altså ennå kun eksisterer på idéstadiet, ser Samsung for seg å bruke rundt 4600 slike satelitter som skal gå i lav bane (low-earth orbit) rundt Jorden, det vil si i en høyde på under 2000 kilometer.

Skjematisk fremstilling av konseptet. Foto: Samsung

I likhet med andre, tilsvarende konsepter skal systemet benytte seg av antenner som sender signaler opp til satelittene, som igjen sender signalene ned til bakkestasjoner. De kan også kommunisere med hverandre. I tillegg til å spre Internett til flere mennesker er målet med systemet å sørge for mye høyere kapasitet til å ta unna den store mengden trådløs datatrafikk i verden.

Samsungs foreslåtte «rom-Internett» skal visstnok være i stand til å håndtere en samlet trafikk på én zettabyte med data per måned, som tilsvarer 200 gigabyte per måned for 5 milliarder brukere.

Mange konkurrenter

Ifølge Samsung nådde den samlede, globale datatrafikken én exabyte i 2013, og vil med dagens utviklingstempo komme opp på zetabyte-nivået innen år 2028. Med det nye systemet som selskapet foreslår er meningen altså å legge til rette for den raske utviklingen.

Ved å legge satelittene såpass nær Jordens overflate søker Samsung for øvrig å redusere forsinkelsen til signalene ned til et nivå som skal være lavere enn på de konkurrerende, satellittbaserte løsningene som er lagt frem hittil.

Samsung ser imidlertid ut til få flere konkurrenter på dette feltet. Tesla-grunnleggeren Elon Musk har tilsynelatende konkrete planer om å bygge en tilsvarende teknologi som også benytter seg av lavbanesatellitter. I tillegg har også Google hintet om lignende planer, og det samme har brikkeprodusenten Qualcomm.

For flere tekniske detaljer om Samsungs løsning kan du studere forskningsdokumentet.

Facebook har en noe annerledes tilnærming: Selskapet har begynt testingen av Internett via droner og lasere »

(Via Extremetech, Wired)

annonse