Tek.no

Nyhet

President Obama kommer definitivt ikke til benåde Snowden

Nå forklarer Det hvite hus hvorfor.

Shutterstock/YouTube
30 Juli 2015 17:00

Det hvite hus har gitt et løfte om å besvare eller kommentere enhver underskriftskampanje som får mer enn 100 000 underskrifter innen 60 dager via We The People-tjenesten sin på nettet. I forrige måned ble det lansert en ny kampanje som oppfordret til benådning av varsleren Edward Snowden, skriver Gizmodo.

Det er et uhyre ømt tema for den amerikanske regjeringen, og derfor var det flere som trodde at de ikke kom til å kommentere. Særlig da det ikke kom noe svar så fort kampanjen rundet 100 000 signaturer. Innen fristen gikk ut hadde 167 955 amerikanere signert. Nå har en av President Barack Obamas rådgivere i Det hvite hus gitt sitt svar.

Svaret er imidlertid alt annet enn positivt for Snowdens del, men forklarer i det minste hvorfor en benådning fra presidenten nærmest er utelukket.

– Utgjorde en trussel mot landet vårt

USAs president Barack Obama kommer neppe til å gi Snowden benådning. Foto: maxhphoto / Shutterstock.com

Presidentens sikkerhets- og antiterrorismerådgiver Lisa Monaco var den som trakk det korteste strået i gangene på Det hvite hus, og som ble nødt til å svare på hvorfor Snowden ikke kan forvente benådning med det første.

Hun skriver blant annet at Snowden hadde alle muligheter til å ta opp bekymringene sine på en konstruktiv måte. Isteden stjal- og offentliggjorde han hemmeligstemplet informasjon som satt USA i fare, og livene til menneskene som prøver å beskytte landet.

– Hvis han mente at handlingene hans dreide seg om sivil ulydighet, burde han gjort som de andre som har utfordret myndighetene tidligere: Utfordre det, snakke om det, starte en konstruktiv protest, og ikke minst akseptere konsekvensene av handlingene sine. Han burde komme hjem til USA og bli dømt av jury med likemenn, ikke gjemme seg i et autoritært regime. Det han gjør nå, er å rømme fra handlingene sine, skriver rådgiver Monaco.

Ønsker debatt om nasjonal sikkerhet

Det hvite hus gir altså uttrykk for at Snowden er en feiging fordi han gjemmer seg i Russland, og at han burde ha håndtert situasjonen på en helt annen måte. Monaco erkjenner likevel i brevet at USAs myndigheter hele tiden jobber med å finne en balanse mellom nødvendige sikkerhetstiltak og borgerrettigheter.

Hun understreker dessuten at innspill i denne debatten ønskes velkommen. Det må bare gjøres på en måte som ikke setter landets sikkerhet i fare:

– Vi lever i en farlig verden. Vi møter stadig alvorlige sikkerhetstrusler som terrorisme, cyber-angrep og atomvåpenopprustning som våre etterretningstjenester trenger lovlige verktøy for å håndtere. Balansen mellom sikkerheten og borgerettighetene fortjener både en robust debatt og folk som er villige til å engasjere seg i den her hjemme, avslutter rådgiveren.

Til tross for at Snowden blir ansett som en landssviker blant ansatte i amerikanske sikkerhetstjenester, har avsløringene hans direkte eller indirekte ført til omfattende endringer. I fjor krevde for eksempel president Obama at sikkerhetstjenesten NSA skulle slutte å avlytte statsoverhoder i allierte land. NSA har dessuten fått innskrenket overvåkningsmyndigheten sin overfor den amerikanske befolkningen.

Ikke minst har den amerikanske befolkning, og verdens befolkning for øvrig, blitt mer oppmerksomme på hva sikkerhetstjenestene er i stand til å gjøre.

Spillefilm om Snowden kommer på kino til jul
Se den første traileren her »

(Kilder: Det hvite hus via Gizmodo)

Les også
Edward Snowden meldte seg inn i Twitter - fikk innboksen full av 47 GB varslinger
Les også
Edward Snowden gir sin støtte til Apple
Les også
Obama vil bevare Internett slik vi kjenner det
annonse

Les også