Til hovedinnhold

Har du sperret en stjålet mobil?

Den fungerer likevel helt fint i 90 prosent av verdens land.

Når du blir frastjålet mobilen din, vet du kanskje at du bør sperre den. For på den måten kan ikke tyven få brukt telefonen uten å måtte tukle med den først.

Les også: Eksplosjon i mobiltyverier – slik sperrer du mobilen

Det er gjengs oppfatning, men sannheten er at telefonen likevel fungerer i 90 prosent av verdens land, selv om du har sperret den. Det er Dagens Næringsliv som har tatt et dykk i dette systemet.

19 land

Det er GSM Assosiation som satt igang samarbeidet som gjør det mulig å sperre telefonens IMEI-nummer, tallrekken som er telefonens unike serienummer, i ett land for å gjøre telefonen ubrukelig i flere land. Men det er bare 19 land som er med på samarbeidet.

Les også: Dette er IMEI-koden

I faktaboksen til høyre ser du de landene du ikke kan bruke en stjålet telefon i. I andre land er det neppe noe stort problem å omsette en telefon stjålet og sperret i Norge.

Ifølge Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Oslo, er det hovedsaklig bander fra Romania og Polen som opererer som lommetyver i Oslo. Romania og Polen er ikke blant landene som deltar i IMEI-samarbeidet, skriver DN.no.

Les også: Slik lurer du mobiltyven

(Kilde: dagensit.no)

annonse