Til hovedinnhold

Taliban bruker sexy Facebook-profiler

Lurer intetanende soldater for informasjon.

Montasje: iStock Photo, Facebook

Hvis du ikke kjenner en person, er det sannsynligvis ikke så lurt å tilføye ham eller henne som venn på Facebook. Det er enda verre hvis du har en haug med ukjente personer i vennelista, mens du samtidig har personlig informasjon lett tilgjengelig på profilen din.

Nå har det blitt kjent at Taliban benytter seg av Facebook for å samle inn data om soldater som befinner seg i Afghanistan. Og de gjør det ikke på hvilken som helst måte. Ved å lage falske profiler med tiltrekkende kvinner, retter Taliban seg mot australske soldater og forsøker å få dem til å oppgi sensitiv informasjon om seg selv.

– Vet ikke om farene

Ifølge australske myndigheter har ikke soldatene nok kunnskaper om hvilke potensielle farer som eksisterer ved å godkjenne venneforespørsler fra ukjente på det sosiale nettstedet.

Funksjoner som geotagging på Facebook kan for eksempel vise hvor en person befinner seg til en gitt tid, og dette kan være av interesse for kontakter med skumle hensikter.

Lett å identifisere

Flere soldater har argumentert for et totalt forbud mot bruk av sosiale medier mens man tjenestegjør. En av soldatene forteller til News.com.au at han blant annet har sett altfor mange bilder som identifiserer hvilken avdeling en soldat tilhører og hvor de befinner seg.

Nå jobber det australske forsvarsdepartementet med nye retningslinjer for bruk av sosiale medier, og disse skal være klare innen jul.

På generell basis bør man altså tenke seg om to ganger før man godkjenner forespørsler fra ukjente på Facebook. Man bør også ta en ekstra titt på personverninnstillingene, for å se hva man eventuelt deler med hvem. I utgangspunktet burde man være forsiktig med hva man deler om sitt eget liv på nettet.

(Kilde: News.com.au)

annonse