Tek.no

Nyhet

Dette er folkets favoritt-3D-skrivere

Kvartalsrapport fra 3D Hubs avdekker spennende trender.

Montasje
13 Okt 2016 18:10

Hvert kvartal publiseres en rapport basert på informasjon hentet fra over 7000 3D-skrivertjenester på 3D Hubs-plattformen i mer enn 150 land.

Q3-rapporten for 2016 (juli, august og september) forteller blant annet hvilke 3D-skrivere folk synes er de beste, hvilke bransjer som benytter 3D-skrivertjenester mest, samt i hvilke geografiske regioner 3D-skrivingsaktiviteten er størst.

Rapporten viser en oversikt over de 20 høyest rangerte 3D-skriverne på 3D Hubs-plattformen. Listen er utelukkende basert på kundenes vurdering av skrivekvaliteten på de ulike skriverne, og kun skrivere som har fått 200 vurderinger eller mer er tatt med. 3D Hubs opererer med en skrivekvalitetsrangering fra én til fem, hvor fem er best.

De beste skrivebordsskriverne

Original Prusa i3 MK2. De orange delene på skriveren er produsert på den samme skriveren. Bilde: Prusa3d.com

På topp finner vi Original Prusa i3 MK2. Prusa i3 er en svært populær 3D-skriver-design, en såkalt RepRap-skriver hvor du kan produsere og reprodusere deler til en ny skriver ut fra ganske elementære bestanddeler. Alle skriverens deler er Open Source, og den er populær blant annet fordi du kan utvikle og skape deg en 3D-skriver som passer ditt behov perfekt. Wanhao Duplicator I3 V2.1 som vi har testet her i Tek, er basert på Prusa i3-designet.

BCN3D Sigma er en avansert 3D-skriver med to ekstrudere. Den kan skrive med en oppløsning på hele 0,05 mm, eller 50 mikron. Skriveren koster litt over 20 000 kroner.
bcn3dtechnologies.com

På andreplass på lista kommer BCN3D Sigma. Dette er en spesiell skriver i den forstand at den har doble skriverhoder (ekstrudere). Det gjør det mulig å skrive ut geometrisk kompliserte gjenstander ved hjelp av støttestrukturer laget av filament som er oppløselig i væske. Du kan også skrive ut med forskjellige farger, eller kombinere forskjellige filamenttyper.

Ole J. Borgersen med sin Ultimaker 2+ Extended.
Aksel I. Edgar-Lund, Tek.no

På tredjeplass på lista finner vi Ultimaker 2+ Extended, en skriver som koster nærmere 30 000 kroner. Det er den samme skriveren som vi fikk titte på da vi besøkte 3D-entusiasten Ole Borgersen. Borgersen er en av mer enn 500 nordmenn som tilbyr sine 3D-skrivertjenester på plattformen til 3D Hubs.

Les om hvor og hvordan du kan få skrevet ut hva du vil på 3D-skrivere i Norge!

Det finnes mer enn 600 ulike 3D-skrivere i 3D Hubs-nettverket. Her er hele lista over de 20 høyest rangerte skriverne i Q3:

Bilde: Kilde: 3DHubs.com

Bransjer og pengebruk

Rapporten beskriver også hvilke bransjer det er som i størst grad benytter seg av 3D-skrivertjenester på 3D Hubs, samt hvor mye penger bedriftene i gjennomsnitt bruker per ordre. Disse dataene er altså basert på antall 3D-skriveroppdrag som kommer fra bedriftskunder, og ikke fra privatpersoner.

3D Hubs har delt bedriftene inn i 10 ulike bransjekategorier. Industriell design, Arkitektur, og Sensorer/Instrumenter er de tre bransjene som i størst grad kjøper 3D-skrivertjenester.

Sensorer/Instrumenter er bransjen som bruker mest penger på dette, med en gjennomsnittlig verdi per ordre på omtrent 3800 kroner. Dernest kommer bransjekategoriene Elektronikk-produksjon og Arkitektur, med henholdsvis ca. 2400 kroner og 2000 kroner per ordre.

Nederst på lista finner vi kategoriene Høyere utdanning og Forbrukervarer. Disse bransjene bruker i underkant av 1300 kroner i snitt per ordre.

Norsk gründer vil selge 3D-utskrifter i fysiske butikker

3D-skriverbyer og farger

3D Hubs verdenskart.
Kilde: 3dhubs.com

Rapporten inneholder også en liste over de 10 byene i verden med flest 3D-skrivertjenester på 3D Hubs. Øverst er New York (553 hubs), Los Angeles (439 hubs), og London (389 hubs). Nederst på lista ligger San Francisco (224 hubs) og Seattle (218 hubs). Til sammenligning er det i Norge over 500 hubs totalt.

Den mest populære fargen på 3D-utskrifter er hvit. Nesten 30 prosent av alle 3D-utskrifter på 3D Hubs er hvite, etterfulgt av svart på 28 prosent.

Hver måned produseres det over 40 000 3D-utskrifter totalt på verdensbasis via 3D Hubs-plattformen. Nettstedet sørger for både sikker betalingsløsning og fraktalternativer, og tar 12,5 prosent av prisen for dette.

Vil du også prøve deg på 3D-skriving?
Clas Ohlsons 3D-skriver FlashForge Finder er brukervennlig og bra

Les også
Med denne «rimelige» 3D-skriveren kan du skrive ut ekstra kompliserte objekter
Les også
Skriv ut rent metall med en helt vanlig 3D-skriver
Les også
De forvandlet leiligheten til en 3D-skriverbutikk
Les også
Denne 3D-skriveren kan brukes av hele familien
annonse

Les også