Til hovedinnhold

Elon Musk dukket opp i Simpsons: – Elraketter er umulig

Dukket opp i helt ny episode og tok til Twitter for å forklare.

Om du har fulgt med på The Simpsons, har du nok fått med det at diverse kjendiser, ledere og andre kjente personligheter gjør sin gjesteopptreden i ny og ne. I den nyeste episoden, som ble sendt i USA i natt norsk tid er det ingen ringere enn grunnleggeren av Tesla og SpaceX, Elon Musk, som dukker opp i Springfield.

Gjennom episoden får både Musk selv og virksomheten hans høre den ene bemerkningen etter den andre, i tradisjonell Simpsons-stil. Elon Musk tar det hele med god fatning, og via Twitter har han i natt oppklart det ene poenget etter det andre – på lettbeint vis.

Elraketter er umulig

<spoiler>
I episoden sliter Musk med å komme på nye ideer, så han kommer til Springfield og blir kjent med Homer og sjefen for atomkraftverket, Mr. Burns. Entreprenøren ender opp med å snu om på både kraftverket og hele byen, med både transportsystemer alá Hyperloop, selvstyrte biler alá Tesla og mye mer – med det resultatet at byen går inn i en økonomisk krise og depresjon.

Underveis kommer det blant annet en kommentar fra Lisa, rettet til Musk, om at han som en mann som elsker elektriske biler åpenbart brenner av mye fossilt drivstoff med rakettene sine.
</spoiler>

Via en serie med Twitter-meldinger gjør Elon Musk det klart hvorfor dette ikke er mulig: For det første vil en elektrisk drevet rakett aldri kunne ta av fra jordoverflaten, og om den kom seg ut i rommet ville den ikke kommet seg stort mye lenger.

– Hvis du så Simpsons og lurer på hvorfor SpaceX ikke bruker elektriske raketter for å komme opp i bane, så er det fordi det er umulig. Grunnen er Newtons tredje lov. I vakuumet er det ikke noe å «dytte» mot. Du må reagere mot en masse du har sendt ut. Ione-skyvekraftmotorer er flotte, men de har ekstremt lite kraft. Du må ha mer skyvekraft enn vekt, ellers går du ikke opp, sier Musk over tre Twitter-meldinger.

Det er ikke første gang han har måtte poengtere dette. Via selskapene Tesla, SolarCity og Hyperloop prøver han tross alt å elektrifisere store deler av verden, samtidig som han på den andre siden skyter opp raketter og brenner av ekstreme mengder fossilt drivstoff i samme slengen.

– Det er bare ingen vei rundt newtons tredje lov, sa Musk under en Ted Talk i 2013.

Nå skal det også sies at rakettoppskytninger i seg selv faktisk er en temmelig effektiv affære i enkelte sammenhenger. Bruker man en rakett til å skyte opp en satellitt, og regner drivstofforbruket til raketten utover hele levetiden til satellitten, ser regnestykket plutselig langt penere ut.

Vil til Mars

Musk er kjent for å ha grensesprengende visjoner, både med Tesla, SpaceX og målet om å snart kunne kolonisere Mars. Samtidig som han hadde gjort det klart at elektriske raketter ikke ville bli mulig, slo han i stykker et par andre drømmer rundt romtransport, som du kan se under.

Dette betyr imidlertid ikke at elektrisk kraft ikke kan revolusjonere transport på jorda:
Musk skal bygge prototype av supertoget som kan gå i 1200 km/t »

annonse