Til hovedinnhold

Microsoft har lansert Windows Phone 8.1

Se hva som er nytt.

Fra videofeed

Microsoft lanserte onsdag kveld norsk tid versjon 8.1 av sitt mobiloperativsystem Windows Phone. Lanseringen fant sted på Microsofts utviklerkonferanse Build 2014 i San Francisco.

Les også: Nytt flaggskip fra Nokia

Microsofts taleassistent Cortana.Foto: Microsoft

En av de største nyhetene er Cortana, en taleassistent som av mange er blitt omtalt som Microsofts svar på Apples Siri eller talefunksjonen i Googles Now-tjeneste. Cortana lar deg blant annet snakke med vanlige setninger for å legge inn avtaler i kalenderen din, søke etter informasjon på nettet eller styre ulike funksjoner på telefonen. Du snakker til taleassistenten, og assistenten svarer deg tilbake med tale, samt tekst på skjermen.

Cortana samler informasjon fra en rekke ulike kilder for å gi deg bedre søkeresultater. Den kan for eksempel bruke informasjon fra e-posten din, kontaktregisteret, tidligere søk du har gjort på nettet, steder du ofte reiser til, osv. – for å gi deg mest mulig relevante treff.

Når Cortana er aktiv får du opp en sirkel på skjermen, og sirkelen pulserer når Cortana snakker og roterer når det søkes etter informasjon. Taleassistenten klarer å holde styr på hva du har spurt om tidligere, slik at du for eksempel kan spørre om temperaturen i en by – og så komme med et oppfølgingsspørsmål etterpå om å få temperaturen i Celcius i stedet for Fahrenheit.

Foreløpig vil Cortana kun bli tilgjengelig i USA, Storbritannia og Kina.

Varslingssenter og handlingssenter

Den kanskje mest etterlengtede nyheter er at Windows Phone nå endelig får et varslingssenter, og snarveier til vanlige funksjoner som å skru av og på Wi-Fi, GPS og flymodus.

Joe Belfiore i Microsoft viser frem det nye varslingssenteret.Foto: Fra videofeed

Microsoft kaller dette for Action Center, og du får det frem ved å sveipe med fingeren ned fra toppen av skjermen – slik som i Android eller iOS. Her får du også varslinger fra apper, og du kan selv velge hvilke apper som skal få lov til å sende varslinger til Action Center, og om de skal få lov til å la telefonen varsle deg med vibrasjoner.

Ny nettleser

Windows Phone 8.1 får en oppgradert nettleser, Internet Explorer 11. Den har blant annet fått støtte for privat nettlesning, det vil si at det ikke lagres informasjon om sidene du besøker, informasjonskapsler eller annet. Nettleseren har også fått en ny lesemodus.

Du kan nå legge ditt eget bakgrunnsbilde bak flisene på startskjermen.Foto: Microsoft

Windows Phone 8.1 har ellers fått litt flere muligheter til at du selv kan skreddersy hvordan du vil at menyene på telefonen skal se ut. Du kan nå bruke dine egne bilder som bakgrunn, slik at bildet blir liggende bak de bevegelige flisene på startskjermen.

App-butikken, Windows Store, skal ha blitt mer oversiktlig – og nye måter å kategorisere appene på skal gjøre det enklere å finne frem til de virkelig gode appene.

Wi-Fi Sense

Med funksjonen Wi-Fi Sense vil telefonen automatisk kunne koble deg til gratis trådløse nettverk i nærheten, og den vil også la deg dele det trådløse nettverket ditt hjemme med andre – uten at du behøver å gi dem Wi-Fi-passordet ditt.

En annen ny funksjon, er et Swype-lignende skjermtastatur, som lar deg skrive ved å dra fingeren mellom bokstavene på tastaturet, uten å løfte fingeren fra skjermen.

Den nye versjonen vil rulles ut til eksisterende Windows-mobiler i løpet av de neste månedene, men nye telefoner med Windows Phone 8.1 kan komme i salg enten i april eller tidlig mai, ifølge Microsofts Joe Belfiore.

Nokia lanserte samtidig et helt nytt 8.1-flaggskip:
Les mer om nye Lumia 930, 630 og 635 her »

Få også med deg testene av disse Windows Phone-mobilene fra Nokia:

annonse