Tek.no

Nyhet

– Apper er for dårlige på personvern

Det sier Datatilsynet etter ny undersøkelse.

Shutter_M/Shutterstock.com
27 Okt 2014 11:52

Kjøp og installasjon av mobile applikasjoner er i dag blitt en svært dagligdags aktivitet og utføres med så høy hyppighet at produsentenes personvernpraksis gjerne ikke får så høy oppmersomhet av brukerne.

Som Datatilsynet melder har det nå blitt gjennomført en stor, internasjonal undersøkelse som tyder på at brukere av mobilapplikasjoner kanskje bør jekke opp sin kritiske sans et par hakk når det gjelder hvilke apper man velger å installere.

–For dårlig informasjon

Undersøkelsen ble gjennomført av organisasjonen Global Privacy Enforcement Network (GPEN), som er en sammenslutning av personvernmyndigheter fra hele verden, og som det norske Datatilsynet altså også er en del av.

Studien gikk ut på å gå gå undersøke et utvalg applikasjoner i den hensikt å avdekke hvilke personopplysninger programmene ber om tilgang til og i hvilken grad brukerne informeres om hva opplysningene skal brukes til.

Det organisasjonen kom frem til var at så mye som to tredjedeler, altså rundt 66 prosent, av applikasjonene krevde ulike typer personopplysninger fra brukeren, men uten å oppgi hva denne informasjonen skulle brukes til og hva som var årsaken til at informasjonen var påkrevd.

–Brukere må bli mer kritiske

I hele 31 prosent av tilfellene ba appene om tilganger som GPEN ikke klarte å forstå behovet for utfra hvilke tjenester appene leverte. I tillegg var det bare 38 prosent av applikasjonene som hadde personvernerklæringer som beskrev hvordan personopplysningene ble brukt.

Ifølge organisasjonen er denne utbredte mangelen på tilstrekkelig informasjon en trussel for personvernet fordi brukerne ikke har kontroll med hvor opplysningene havner og hvilke konsekvenser delingen av informasjonen har.

På bakgrunn av funnene konkluderte GPEN med at appindustrien har et stort rom for forbedring når det gjelder ivaretakelse av personvernet. Organisasjonen oppfordrer brukere til å bli mer kritiske til applikasjonene man installerer, og anbefaler på generelt grunnlag å avinstallere apper man ikke bruker. For flere detaljer kan du sjekke ut hele rapporten.

Det er mye søppel i appbutikkene: Microsoft har nå fjernet 1500 apper fra Windows Store »

annonse