Til hovedinnhold

Skal hindre ulykker med nettskyen

Volvo satser på skybasert teknologi.

Volvo

Volvo setter nå i gang et nytt pilotprosjekt som skal få biler til å kommunisere meg hverandre. Sammen med Statens Vegvesen og svenske Trafikverket har bilprodusenten begynt å prøve ut et nytt system som skal gjøre det sikrere å kjøre en Volvo.

Mange selskaper sysler med tanken om at alle biler i fremtiden skal kunne snakke sammen, hovedsaklig om hvordan kjøreforhold og andre elementer er i området de oppholder seg. Ved hjelp av skytjenester tror Volvo at dette er et fremtidsrettet virkemiddel for å begrense antallet trafikkulykker.

Bruker det mobilnettet

Teknologien skal testes ut både i Sverige og her på berget, og skal bruke mobilnettet som felles plattform. Det hele starter med at en bil analyserer veien den kjører på, og skulle den for eksempel oppdage glatte kjøreforhold med is eller snø, vil den rapportere tilbake via mobilnettet med varsel om hva som er i vente, og ikke minst hvor det er glatt.

Meldingene vil strømme inn til en database som er lokalisert hos bilprodusenten, og derfra vil varslet sendes ut til andre biler som befinner seg i det samme området. På denne måten vil andre sjåfører få beskjed om hvilke kjøreforhold de har i vente.

Prøveprosjektet er allerede i gang, og Volvo håper å få fortgang slik at prosjektet blir et permanent tilbud for kundene sine.

– Vi har 50 testbiler på veien, og neste vinter vil flåten vokse betydelig. Vårt mål er å gjøre teknologien tilgjengelig for våre kunder i løpet av få år, sier Erik Israelsson, leder for prosjektet hos Volvo.

Gjør jobben enklere for vedlikeholdet

Sikkerheten er hovedfokuset for det pågående prosjektet, men det skybaserte systemet skal også komme andre til nytte. Volvo tar nemlig sikte på å dele informasjonen med instanser som har ansvar for brøytemannskaper og vedlikehold av veinettet.

Med andre ord vil en brøytebil få beskjed dersom det er flere biler som melder om glatte forhold i nærheten. Dermed kan jobben med å utbedre glatte veier bli enda mer effektivt enn i dag.

– Informasjonen kan bidra til å bedre trafikksikkerheten ytterligere for alle trafikanter. Dette kan også redusere bruken av salt når det ikke er nødvendig, og minimere miljøpåvirkningen, sier Israelsson

Prosjektet er en del av fremtidsvisjonen til Volvo, der målet er at ingen bilister skal dø eller bli alvorlig skadet i en ny bil fra firmaet i 2020.

Det er ikke bare Volvo som vil koble bilen din mot Internett:
Også Bosch jobber med å lage avanserte systemer til biler »

(Kilde: Volvo)

annonse