Til hovedinnhold

Styrer dagslyset med en app

Smarte vinduer skal gi bedre kontormiljø.

Ida Oftebro/Tek.no

Dublin/Tek.no: View er vinduet som skal gi deg en helt ny hverdag på kontoret. Gjennom glass som automatisk skifter farge etter solas posisjon, skal kontorbygg, sykehus og gallerier kunne klare seg uten persienner og luftkondisjoneringsanlegg. Det hele kan selvfølgelig styres med en app.

View slipper inn lys, men reflekterer solas infrarøde stråler. Ved hjelp av sensorer som følger soleksponeringen, varieres skjermingsgraden etter solas stilling. Det vil si at vinduene blir mørkere på den siden av huset som sola skinner på, mens de andre vinduene er uten skjerming.

– Folk som blir utsatt for mye dagslys, sover bedre om natta. Du kan jo tenke deg hva det betyr for produktiviteten på jobben, sier View-sjef Rao Mulpuri.

Trekker kabler til hvert vindu

View kaller produktet sitt for dynamisk glass. Glasset belegges med en folie som styres fra en sentral server via lavspente kabler. Uten strøm eller serverkontakt er View-glasset bare et vanlig sikkerhetsvindu.

Ifølge selskapets hjemmesider har vindusløsningen en levetid på 40 år. Blant de som allerede har installert løsningen, finner du selskaper som W Hotel i San Francisco, Humber River hospital, Nasa, den amerikanske marinen, og flere hoteller, kontorbygg, skoler og bibliotek.

View er et av produktene som utgjør det som kalles Tingenes internett. Det er ventet at innovasjon innen dette markedet vil gi oss stadig flere oppkoblede produkter med ny funksjonalitet. Analytikerne spår alt fra 20 til 500 milliarder oppkoblede M2M-enheter i 2020.

Disse smarte lyspærene skal skremme vekk innbruddstyvene: BeON hermer etter lysvanene dine

Tek.no traff representanter for View på Dublin Web Summit i forrige uke. Her kan du se dem presentere teknologien med egne ord:

Mer om
annonse