Kan ta betalt for deler av Internett som ikke er «godkjent»

Amerikanske AT&T varmer opp nettnøytralitet-debatten med patent.

Nå skyter den amerikanske telegiganten AT&T fart på debatten om nettnøytraliteten, melder TorrentFreak. Et av selskapets nyere patent viser nemlig hvordan de i fremtiden kan ta ekstra betalt for alt innhold som ikke er forhåndsgodkjent av dem, eller til og med stenge deg ute fra tjenester som ikke inngår i abonnementet ditt.

Nettnøytralitet har de siste årene vokst frem som et mer og mer omtalt tema. I korthet handler dette om at du etter å ha gjort opp for deg med Internett-leverandøren din, fritt kan besøke alle sider på Internett og få levert alle typer innhold så raskt som hastigheten hjem til deg kan bringe deg det.

Mange frykter derimot at nettet utvikler seg i den retningen av at du i fremtiden ikke vil ha tilgang til hele Internett, men snarere egne pakker som Internett-leverandøren din har satt sammen for deg – ikke ulik dagens praksis hos TV-tilbydere. Tenk deg at din Internett-leverandør begynner å diktere om du har rett til å se på YouTube, strømme serier fra Netflix eller spille nettspill.

Vil ta betalt

Patentet til AT&T stammer fra september i fjor og er ment å hanskes med hva AT&T kaller overforbruk av enkelte innholdstyper, som for eksempel videostrømming eller deling av torrentfiler.

I første omgang virker det ikke som patentet søker å stenge helt for noen tjenester, mens snarere ta ekstra betalt for dem.

«Når en bruker kommuniserer over nettet, sjekkes det om kommunikasjonstypen bruker mye båndbredde» kan det leses av patentet.

Hver kunde skal gis en mengde kreditt, hvorpå kreditten trekkes fra etter hvert som han forbruker det AT&T anser som uforholdsmessig store mengder data, eller data som ikke er godkjent for hans abonnement.

Ikke-godkjent data kan ut ifra beskrivelsene til AT&T være filer som stammer fra fildelingsnettverk eller nedlasting av filmer. Når du går tom for kreditt skal du måtte kjøpe mer, eller få ytterligere restriksjoner på innholdet du har lov til å forbruke over Internett-linjen din.

Dette er oppskriften på det moderne Internett:
Et lite notat skulle forandre alt (Ekstra) »

(Kilde: TorrentFreak)

Les også
Kontroversielt forslag lar nettilbydere diskriminere innhold
Les også
Nå slår Russland enda hardere ned på Internett
Les også
Nærmer vi oss dommedag for det åpne Internett?
Les også
– Fjerner utvilsomt et av de grunnleggende prinsippene på Internett
Les også
Slik skal Netflix bli ditt førstevalg for 4K-innhold
Les også
Norge må ikke innføre DLD, men regjeringen vil likevel
annonse