Til hovedinnhold

– EU-forslag kan gi høyere mobilpriser

EU-kommisær mener mobilselskapene må slutte å syte. Roamingprisene skal ned.

iStockPhoto

Svenske mobiloperatører bekymrer seg for at prisene kan bli høyere, ikke lavere, når EU vil kutte i prisene for utenlandstrafikk over hele Europa.

Det sa operatørene da EUs kommisær for IT og telekom, Neelie Kroes, møtte Facebook, Google og de fire store i det svenske mobilmarkedet i Stockholm mandag.

Mens svenske priser allerede er presset ned av virksom konkurranse, er bildet et annet lengre syd i Europa. Der er prisene opptil fem ganger høyere enn i det nordiske markedet. Tele2 Sverige-sjef Thomas Ekman påpeker at dersom hans kunder skal betale det samme i resten av Europa som de gjør innenlands, kan han måtte sette opp prisene. Årsaken er at prisen for en megabyte i Europa er fem eurocent, mens prisen i Sverige er 1,8 eurocent.

– Vi har vært fremoverlent og presset prisene ned, og nå straffes vi fordi det sitter masse treiginger i Spania, Tyskland og Frankrike og holder prisene oppe, sa Ekman foran EU-kommisæren og de andre fremmøtte, ifølge IDG.se.

Les mer: Nye EU-regler kan gi rekordbillig abonnement

Kroes står på sitt

Også svenske 3 tror det blir vanskelig å få avtaler ute i Europa som tilsvarer de fastprisavtalene svenske kunder får. 3-sjef Peder Ramel tror det kan bli mulig å få roamingavtaler på tale, men ikke på data. Til det er ikke nettene lenger ned i Europa tilstrekkelig utbygd.

EU-kommisær Neelie Kroes kjører en hard linje mot Europas telegiganter.Foto: EU-kommisjonen

Kroes står likevel på sitt:

– Roaming er for meg gammeldags. Det stammer fra den tiden da vi var 28 enkeltland. Hvis du fortsetter å ta betalt av kundene på den måten, har du mistet kontakten med virkeligheten, sier Kroes.

Europeiske teleselskaper, hvorav flere sliter tungt i finanskrisa, har i en felles uttalelse kritisert Kroes’ forslag. I uttalelsen heter det at roamingforslaget bærer mer preg av å være publikumsfrieri enn å være noe som vil skape reell vekst eller bedre bransjens marginer.

Operatørene ønsker også at EU skal se med blidere øyne på sammenslåinger dem imellom. I mange markeder er en konsolidering til tre mobiloperatører det som skal til for å gjøre et fragmentert marked mer lønnsomt, hevder bransjen ifølge Financial Times.

Les mer: Wifi kan redde sprengte mobilnett

Flere EU-land kritiske

Neelie Kroes understreker at forslaget om å kutte prispåslaget for utenlandstrafikk til «tilnærmet null» er en del av en større helhet. Blant annet har kommisjonen sett på fjerning av byråkrati, helhetlig frekvensregulering og bedre forbrukerbeskyttelse. Flere av de andre tiltakene kommer bransjen som helhet til gode, så da kan ikke bransjen plukke ut de tiltakene de ikke liker, sier Kroes til Financial Times.

Kroes innrømmer også at pakken ikke er hennes drømmepakke men sier at den er realistisk og gjennomførbar.

Teleoperatørene får midlertid støtte fra britiske og franske myndigheter. Britene advarer mot å legge enda mer regulering på operatørene, og foreslår at man i stedet bruker eksisterende regelverk og stimulanspakker for 4G-utbygging for å få ned utenlandskostnadene.

Den franske teknologiministeren Fleur Pellerin vil heller at EU skal bruke tiden sin på strammere skatteregler for store internett-selskaper, framfor å legge ny regulering på teleoperatørene, skriver Wall Street Journal.

Les mer: Spår katastrofe for bransjen med nye EU-regler

annonse