Tek.no

Nyhet

Live: Nå lander snart «Philae» på en komet

Verdens første kometlanding – les mer og se live videooverføring her.

ESA
12 Nov 2014 09:30

En av de desidert mest spennende begivenhetene innen romfart den siste tiden skjedde i august i år, da det europeiske romfartsbyrået ESA skrev historie ved å sende en romsonde i bane rundt en komet for aller første gang.

Sonden, som har fått navnet «Rosetta», nådde kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko etter å ha tilbakelagt 6,5 milliarder kilometer over en periode på ti år. Kometen og sonden befinner seg rundt 400 millioner kilometer fra Jorden og fyker nå inn mot den indre delen av solsystemet med en fart på cirka 55 000 kilometer i timen.

Skal vise landingen live

Det som gjør bragden ekstra fascinerende er at sonden ikke bare skal kretse rundt kometen, men at den også skal sende ned et landingsfartøy kalt «Philae» på det lite gjestfrie legemet. Som ESA nå melder kan du følge denne historiske landingen i sanntid, noe som utvilsomt bør være av interesse for rominteresserte.

Ifølge sendeskjemaet skal landingsfartøyet separeres fra Rosetta klokken 10:03 på formiddagen sentraleuropeisk tid, som altså er det samme som norsk tid.

Deretter er planen at fartøyet skal lande på kometens overflate cirka 7 timer senere, det vil si klokken 17:02 på ettermiddagen norsk tid. Under ferden ned til overflaten skal Rosetta følge med på Philae ved hjelp av instrumenter som benytter magnetiske felt som gir informasjon om bevegelsene og tilstanden til landingsfartøyet underveis.

Mange instrumenter

Etter at Philea har landet skal den undersøke kometen ved hjelp av en rekke instrumenter for innsamling og analyse av blant annet mineralsammensetninger, eventuelle organiske molekyler, gasser og andre ting.

Fartøyet har også spesielle sensorer som skal kartlegge overflaten i detalj, og hvordan forholdene endrer seg på kometen etter hvert som den nærmer seg solen.

For mer informasjon kan du sjekke ut ESAs offisielle Rosetta-blogg, og livesendingen kan du følge med på under.

Det skjer også spennende, romrelaterte ting på Jorden: Konstruksjonen av gigantteleskopet «Thirty Meter Telescope» har nå begynt »

(Via The Verge)

Les også
NASA har funnet nye spor etter det som kan ha vært liv på Mars
Les også
Romsonden som landet på en komet har bidratt til stort vitenskapelig fremskritt
Les også
Nå skal Japan sprenge hull i en astroide for å finne frem til livets opprinnelse
Les også
Dette er det aller første bildet fra overflaten av en komet
Les også
Kraftige kameraer på ISS lar deg filme festen din fra verdensrommet
Les også
For første gang går et romfartøy i bane rundt en komet
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
annonse