Tek.no

Nyhet

Smarte dingser vil være «overalt» i 2022

Analyseselskapet Gartner spår en lysende fremtid for elektronikkbransjen.

Shutterstock
Rolf B Wegner
10 Sept 2014 10:00

I en ny analyse fra anerkjente Gartner kommer det frem at selskapet mener at det i et typisk familiehjem i 2022 vil kunne være over 500 ulike smartdingser. Det er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg at det blir mange dingser i tiden fremover, men 500 er ganske imponerende.

Det er mange smarte dingser på markedet allerede, men grunnet livslengden på mange av de «dumme» enhetene som allerede er på markedet regner selskapet med at totaltallet smarte enheter vil stige i lang tid.

Dette henger naturlig nok sammen med tingenes Internett, en situasjon der alt mulig rart kommuniserer med hverandre. Være seg kjøleskapet som sier fra at det er tomt for melk, eller smartskjorten din som minner deg på at det er på tide med en treningsøkt.

I dagens samfunn er det gjerne de litt dyrere tingene som har denne egenskapen. Skal du ha en stekeovn som har WiFi-støtte må du gjerne titte på toppmodellene.

Blir billig på sikt

På sikt skal dette ikke være et problem ifølge Gartner. Da kan du regne med at det ikke vil koste mer enn en amerikansk dollar – eller drøye seks kroner – å gjøre en typisk forbrukerdings smart.

Det er allerede en rekke enheter som regnes som smarte, alt fra TV-er og lydutstyr, til spillkonsoller, kjøleskap og enkelte klær. Dette er likevel litt frittstående ting, og Gartner mener det er først i tiden 2020 til 2025 at vi virkelig får se smarthus der alt mulig kommuniserer med alt det andre som befinner seg i huset.

Gartner tror heller ikke vi får se én felles standard, men snarere at det blir en rekke varianter av WiFi, Bluetooth, Zigbee, samt flere propritære meshnettverk.

Flere skjær i sjøen

Synes du dette virker spennende er det likevel flere skjær i sjøen. Gartner peker på problemer relatert til sikkerhet, personvern og dataforbruk. Hvis alt skal snakke sammen er det potensiale for mange kjedelige situasjoner der en eller annen plutselig bestiller fem hundre nye støvsugerposer til deg, eller skrur av fyringen midt på vinteren.

I tillegg må forbrukere flest fatte interesse for teknologien, det nytter ikke med en håndfull teknointeresserte. Som eksempel drar Gartner frem smartstyring av lys. Det har eksistert på markedet lenge allerede, men det er få som lar seg friste. Derfor er det nødvendig at man tilfører brukerne en merverdi ifølge analyseselskapet.

På toppen av det hele vil alle de ulike standardene kunne hemme markedet. Vet man ikke om produktene vil virke sammen vil man kanskje vente med å kjøpe noe.

Det er bare å venne seg til tanken:
– Vi står foran en revolusjon som vil snu verden på hodet »

(Kilde: Gartner)

Les også
«Sjokolade-elektronikk» tok helt av – lar alle lage tingenes Internett
Les også
– Snart vil over halvparten av alle Internett-brukere foretrekke mobilen og nettbrettet
annonse

Les også