Derfor beholder Apple skandalefabrikkene
- Vi har visst om arbeidsmisbruket i fire år, og det foregår fortsatt, sier tidligere Apple-direktør.
Sjokkhistorier om elendige arbeidsforhold hos produsent Foxconn i Kina er intet nytt. Dødsulykker, selvmord på jobben, eksplosjoner og urimelige arbeidskontrakter er bare noe av det Foxconn har blitt beryktet for de siste årene.
Blant de selskapene som samarbeider med den taiwanske produsenten finner vi Dell, Hewlett-Packard, IBM, Lenovo, Motorola, Nintendo, Nokia, Sony og Toshiba. Apple har imidlertid lagt beslag på rundt 250 000 av Foxconns ansatte - altså nesten en fjerdedel av alle ansatte. Av den grunn, og fordi Apple har seilet opp som et av verdens største selskaper, er det ofte Apple som trekkes frem i mediene.
Les også: Foxconn benekter anti-selvmordskontrakt
Nå sier uttaler en tidligere Apple-sjef seg anonymt til anerkjente New York Times om forholdene ved Foxconns fabrikker i Kina.
- Vi har visst om arbeidsmisbruk i noen fabrikker i fire år, og det foregår fortsatt. Hvorfor? Fordi systemet fungerer for oss. Leverandører ville forandret alt i morgen hvis Apple sa at de ikke hadde noe valg, sier kilden.
- Hvis halvparten av iPhone-ene ikke virket, tror du Apple ville tillate det i fire år? spør den tidligere Apple-direktøren retorisk.
- Hvis du ser det samme problemmønsteret år etter år, betyr det at selskapet ignorerer det i stedet for å løse det, sier en annen tidligere Apple-direktør til avisa.
Ikke lønnsomt
For amerikanske og andre vestlige selskaper er det langt mer lønnsomt å produsere varene sine i land som Kina, men det er naturligvis en grunn til det. Fattige arbeidstakere vil lettere godta uverdige arbeidsforhold hvis det betyr at de kan sette mat på bordet.
- Det som er moralsk forkastelig i ett land er akseptert forretningsskikk i et annet, og selskaper utnytter dette, sier Nicholoas Ashford, tidligere styreformann i Den nasjonale komiteen for arbeidssikkerhet og helse i USA, til New York Times.
Den amerikanske avisen har snakket med noen som har jobbet på Foxconns fabrikker, og som forteller om de uverdige arbeidsforholdene. Produksjonen gikk for fullt døgnet rundt, og de ansatte måtte enten stå hele dagen eller sitte krøkket over samlebåndet på en stol uten rygg. Føttene til flere av arbeiderne svulmet opp så mye at de vraltet. 12-timers skift over seks dager var ikke uvanlig, og dagslønnen lå på 22 dollar - 128 kroner. På veggen kunne de lese slagordet: "Jobb hardt i dag, eller jobb hardt med å finne ny jobb i morgen".
Les også: iPad-støv forårsaket fabrikkeksplosjon
Apple-sjef Tim Cook er rasende
Avsløringene til New York Times faller ikke i god jord hos den ferske Apple-sjefen Tim Cook. I en e-post til sine ansatte skriver han at han er "rasende" over anklagende mot selskapet, og hevder at "dette er ikke hvem vi er", ifølge 9to5mac.
- Enhver antydning om at vi ikke bryr oss er åpenbart feilaktig, og krenkende for oss, skriver Apple-sjefen.
Han holder fast ved at Apple gjør mer enn de fleste andre globale selskaper for å bedre arbeidsvilkårene hos sine leverandører, og at de hvert år undersøker mange fabrikker og innfører tiltak for å bedre forholdene. Han antyder også at noe av grunnen til at Apple får gjennomgå er at de har vært såpass åpne om at det faktisk finnes problemer i deres leveransekjede.
- Vi vil fortsette med å grave dypere, og vi vil utvilsomt finne flere problemer. Det vi ikke vil gjøre - og aldri har gjort - er å stå stille eller vende et blindt øye til problemene i vår leveransekjede. Det har dere mitt ord på, skriver Cook til sine ansatte i Apple.
Les også: Apple-fabrikk sammenlignet arbeidere med dyr
(Kilder:
New York Times
,
9to5mac
)