Til hovedinnhold

Selv operatørene skroter Nokia

Lumia-telefonene er ikke gode nok til å konkurrere med iPhone og Galaxy.

I USA er AT&T positive til Lumia 900 – til tross for at toppmodellen i praksis må selges som "kronesmobil" med binding.
De amerikanske operatørene er langt mer positive til Lumia enn de europeiske operatørene er. T-Mobile skryter av Lumia 710.
Europeiske operatører mener Lumia-telefonene er for dyre og for dårlige sammenliknet med iPhone- og Galaxy-modellene. Dette er Lumia 800.

Nokia har vært i hardt vær en stund, men sjelden har selskapet opplevd så mye motvind på så kort tid som de siste par ukene. Nå kommer det frem at også europeiske operatører skyr de finske Windows-telefonene.

Nyhetsbyrået Reuters har spurt fire av de største mobiloperatørene i Europa hva de synes om Nokias nye modeller med Windows Phone. Konklusjonen er at Lumia-modellene så langt ikke har vært gode nok til å konkurrere med Apples iPhone-modeller og Samsungs Galaxy-varianter.

Test av Apple iPhone 4S: Konge med eget kongedømme

For dyre og for dårlige

– Ingen kommer inn i butikken og ber om en telefon med Windows Phone.

Utsagnet kommer fra en leder hos en av de spurte operatørene – en operatør som har solgt Nokias Lumia 800 og Lumia 710 siden desember i fjor.

Operatørene mener at årsaken er at Lumia-modellene er for dyre i forhold til at teknologien ikke er innovativ nok. De trekker også frem at telefonene markedsføres for dårlig, og at flere av dem har hatt til dels alvorlige problemer med programvare og batteritid.

Test av Lumia 800: Denne mobilen skal redde Nokia

Får skryt fra AT&T

De siste årene har Nokia mistet fotfestet helt i USA, i tillegg til å gjøre det stadig dårligere på verdensbasis. En positiv stemme oppi all stormen rundt Nokia er operatøren AT&T.

Etter å ha solgt toppmodellen i Lumia-serien i noen uker melder nemlig operatøren om svært godt salg av telefonen. AT&Ts konkurrent, T-Mobile, melder dessuten om god etterspørsel etter den rimeligere modellen Lumia 710.

Toppmodellen er "kronestelefon"

Salget av Lumia 900 i USA har likevel ikke vært helt uproblematisk. AT&T selger Lumia 900 med binding for 100 amerikanske dollar, eller 575 norske kroner. På grunn av et programvareproblem som kan hindre oppkobling til internett med telefonene har Nokia sett seg nødt til å kreditere kjøpere av Lumia 900 med 100 dollar.

Ordningen varer til 21. april, og dermed blir det som er en av markedets råeste Windows-telefoner solgt som "kronestelefon" med binding i USA.

Test av Lumia 710: Billig og bra Windows-mobil

Avgjørende med operatørstøtte

Ekstremt mange av telefonene som selges i de europeiske og amerikanske markedene kjøpes inn av operatører. For Europa er det snakk om mellom 50 og 70 prosent av telefonene, mens det i USA dreier seg om hele 90 prosent av telefonene som blir solgt.

Derfor kan det være helt avgjørende for mobilprodusenter å alliere seg med operatørene. At fire av europas største operatører vender ryggen til er altså slett ikke gode nyheter for en mobilprodusent som allerede sliter i motvind.

– Til syvende og sist er de utfordrere

Der de amerikanske operatørene satser relativt tungt på Nokias Lumia-modeller er det få europeiske operatører som gjør det samme. Telefonene subsidieres lite og får ikke noe særlig markedsføring av operatørene.

Produktsjefen hos én av de europeiske operatørene som har svart sier at de gjerne kan lære opp sine ansatte og åpne butikkene sine for Nokias produkter, men det er også det hele.

– Til syvende og sist er Nokia og Windows Phone utfordrere i markedet. De trenger å komme med et produkt som virkelig vekker oppsikt, med massiv markedsføring i ryggen. Enn så lenge har de ikke gjort noen av delene, avslutter han.

Test av Samsung Galaxy S II: Smartmobil på grensen til det perfekte

Tvil om oppgradering

Som om ikke det var nok sås det i disse dager tvil om dagens Windows-telefoner vil la seg oppgradere til neste generasjon Windows Phone. Operativsystemet med kodenavnet Apollo er ventet å dukke opp til høsten.

En utvikler på Windows-plattformen hevdet i går at alle dagens telefoner med Windows Phone 7.5 ville la seg oppgradere. I senere på dagen ble en anonym Microsoft-insider sitert på at dette slett ikke stemte, og at ingen av dagens Windows-telefoner vil få neste generasjon av operativsystemet.

Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser fra Microsoft eller Nokia om saken.

Sniktitt på Nokia 808 Pureview: Slik er årets mest spesielle telefon

(Kilde: reuters.com, venturebeat.com, theverge.com)

annonse