Til hovedinnhold

Norsk student dømt for piratteksting

Straffet for teksting av filmer og TV-serier

Alex Brasetvik, J.J., CC-ShareAlike

Nylig ble en 25 år gammel student ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim dømt i Sør-Trøndelag tingrett for brudd på åndsverksloven.

Via et eget nettsted tilbød 25-åringen undertekster til tusenvis av filmer og TV-serier. Aktor ville ha tre ukers betinget fengsel for mannen, men retten idømte ham isteden en bot på 15 000 kroner. Dette skriver Adresseavisen på sine nettsider.

Dialogen i filmer og TV-serier er rettighetsbeskyttet og det er dermed ikke lov å gjengi, oversette eller kopiere denne uten samtykke fra rettighetshaver.

Gratistjeneste

Studenten startet nettstedet i 2009. Her kunne brukere søke etter norske undertekster på til sammen 6024 filmer og serier. 25-åringen lastet selv opp rundt 400 undertekster.

Han skal ikke ha tjent penger på nettsiden, som var gratis for brukerne. Nettstedet ble stengt i april. Der blir man nå informert om at det er et lovbrudd å dele undertekster uten samtykke fra rettighetshaver.

«Vi synes selvfølgelig at dette er trist, men vi ønsker ikke å handle i strid med norsk lov. Vi ønsker heller ikke å oppfordre andre til å fortsette med denne aktiviteten», lyder det på nettsiden.

En million nedlastinger

Det finnes ingen tidligere dommer som handler om ulovlig bruk av undertekster på nett. Dommeren mener at det er vanskelig å sammenlikne ulovlig deling av filmer med ulovlig deling av undertekster, og det første blir regnet som et mer alvorlig lovbrudd.

25-åringen har tilstått og la ned siden umiddelbart etter at han fikk vite at den var et brudd på åndsverksloven, noe som førte til at han fikk en mildere straff enn ellers. Retten legger likevel vekt på at det ulovlige forholdet varte i flere år og at nettsiden ble en suksess. Totalt ble det registrert cirka én million nedlastinger.

Les også: Torrentside krever penger for å fjerne ulovlig innhold

(Kilde: Adresseavisen)

annonse