Nyhet

Nordic Light 2012 klart for publikum

Foredrag, porteføljevurderinger, utstillinger og et splitter nytt hus.

Idag går startsprosesjonen for vårens friskeste fotografiske pust på nordvestlandet, fotofestivalen Nordic Light. Dit skal også Akams utskremte medarbeider, og vi håper å gi deg daglige oppdateringer fra en festival krydret med utstillinger, workshops og foredrag. Årets utgave er den sjuende i rekken, og til fjorårets festival talte man nesten 90 000 besøkende. Til sammen over 30 navn er ført opp på plakaten i tillegg til en rekke fellesutstillinger fra skoler og klubber, konkurranser, morgenfilmer, Ansikt-til-Ansikt, lunsjer og middager.

Last ned: Festivalprogram

– Vi gleder oss kjempemye til å ta imot årets Legend of Honour, Bruce Davidson, forteller festivalsjef og programansvarlig Anne-Lise Flavik.
– Han er en bauta i det internasjonale fotomiljøet, og har vært en drøm å hente hit lenge.

Fra Bruce Davidsons "Subway".

Blikk for mennesker
De to kanskje største navnene på plakaten dette året, er Magnum-fotografen Bruce Davidson, og portrettfotografen Mary Ellen Mark. Davidson har vært medlem av fotobyrået Magnum i over 50 år, og har mottatt en rekke priser for sine mange fotoessayer. Mest kjent er kanskje essayene Brooklyn Gang og Subway. Foruten utstillinger av deres arbeide, vil Davidson holde to foredrag og Mark vil møte Morten Krogvold til en Ansikt til Ansikt-seanse.

Husk: Foredrag med Bruce Davidson onsdag og lørdag.
Husk: Ansikt til Ansikt med Mary Ellen Mark og Martin Bell fredag.
Husk: Foredrag med Mary Ellen Mark og Martin Bell lørdag.

Les også: National Geographic-fotograf til NLE

Fra 1950-tallets Horten til 2000-tallets Kabul
Kontrastene i programmet representeres kanskje best ved norsk fotografis nestor Leif Preus, og den unge kvinnelige afghanske fotojournalisten Farzana Wahidy. Der Preus liv og levned burde være kjent for de fleste fotointeresserte i Norge, er Wahid invitert til festivalen som representant for National Geographic All Roads Photography Program. Som ung kvinnelig fotograf i Afghanistan forsøker hun å vise andre sider av det Afghanske samfunnet enn de vi er vant til å se, spesielt med tanke på kvinnene. Hun har fotografert for AFP og AP, foruten å ha fått sitt virke presentert gjennom National Geographic.

Husk: Foredrag med Leif Preus onsdag 25. april og torsdag 26. april.
Husk: Foredrag med Farzana Wahidy fredag 27. april.
Husk: Debatt med Karoline Klein og Farzana Wahidy torsdag 26. april.

Les også: Stuart Franklin til Norskehavet

Farzana Wahidy forteller om noen av sine mest slående bilder.

Unge og voksne talenter
I tillegg til prestisje og kjente navn vier NLE betydelig plass til det norske fotomiljøet. Både unge fotostudenter fra landets fagskoler og en rekke fotoklubber har egne utstillinger på festivalen. I tillegg kommer en utstilling laget av barnehagebarn fra området.

– Bitte små barn som har tatt bilder av bestevennen sin, kan du forestille deg hvor søtt dét blir, ler Flavik.

Men det er ikke alle forunt å krøkes i like ung alder. Årets debutantutstiller, Annelise Kirsebom, har for sin del rukket å bli 80 år før sin første utstilling. Alle fotoklubbene i Møre og Romsdal er invitert til å bidra med ti fotografier hver. Også fagskolene landet rundt er på festivalen, elevene deltar i konkurranser og avgangselevene har egne utstillinger. Utmerkelsen “Coming star” ble i fjor for første gang utdelt ved NLE. Vinneren Haakon Brox er invitert til årets festival for å fortelle om sin begynnende karriere og hva prisen har betydd for han så langt.

Husk: Utstillingene er åpne fra 24. April til 6. Mai.

Krogvoldsk touch
I tillegg til alt dette blir det selvsagt en ny runde med Morten Krogvolds spesialiteter - intervjuserien Ansikt til Ansikt og de alltid like hemmelige morgenfilmene. Årets gjester under Ansikt til Ansikt er tidligere nevnte Mary Ellen Mark sammen med mannen og filmskaperen Martin Bell, samt nonnen Søster Anne Lise. Om henne sier Krogvold selv i programmet at hun er et av de dypeste og mest kunnskapsrike menneskene han har møtt. Den sist annonserte gjesten er næringslivstopp og kunstelsker Stein Erik Hagen, som blant annet eier en av verdens største samlinger av de store fotografene.

Mary Ellen Mark, Søster Anne Lise, Stein Erik Hagen og Martin Bell

Husk: Ansikt til Ansikt med Stein Erik Hagen onsdag 25. april.
Husk: Ansikt til Ansikt med Søster Anne Lise torsdag 26. april.
Husk: Ansikt til Ansikt med Mary Ellen Mark og Martin Bell fredag 27. april.

Les også
Rapport fra Nordic Light 2007
Les også
Akam.no på Nordic Light Event
annonse