Til hovedinnhold

Slik sikrer du deg mot kjemperegninger

Med nye smarttelefoner er tilgang til internett en helt sentral nøkkelfunksjonalitet, men som Nettavisen har fortalt om før hender det at telefonen laster ned store mengder data uten at en helt forstår hva som skjer.

Det hele startet med Microsofts nye operativsystem Windows Phone 7, der det viste seg at Yahoos e-posttjeneste skapte til dels store utgifter for enkelte brukere.

Les om nordmannen som fikk mobilregning på 150 000 kroner »

Men problemer med store dataregninger har dukket opp på flere telefoner, ikke minst iPhone. Det hender rett og slett at telefonene laster ned store mengder data, uten at det tilsynelatende er noen grunn til det.

Hva som er årsaken til problemene er det ingen som så langt har kunnet gi et helt klart svar på. Noen mener det kan være en programmeringsfeil i selve telefonen. Andre har gitt skylden på NRKs radio- og TV-applikasjoner, som det har blitt hevdet kan fortsette å laste ned store mengder data - selv etter at en tror en har skrudd av programmene.

NRK har selv gått ut og avvist at deres Nett-TV-applikasjon kan ha skyld i dette, og at de ville trukket applikasjonen umiddelbart om de fant noen indikasjoner på dette. Men det er hevet over tvil at etter at iPhone fikk støtte til multitasking, kan en oppleve at nettradio-applikasjoner står og streamer innhold etter at en tror en har skrudd av. Dette gjelder både NRKs applikasjon - og de fleste andre radioapplikasjoner.

Les også: Apps har skylden for skyhøye mobilregninger »

David Lie i Fastline gikk på sin side ut onsdag og mente at årsaken til problemene trolig var dårlig programmerte applikasjoner, og spesielt de med støtte for såkalte pushmeldinger, som kan henge seg opp med uendelige mengder forespørsler om det har kommet oppdateringer.

- En del brukere uten teknisk kompetanse tillater alle programmer som ber om det å bruke push, det vil si konstant sjekke etter oppdateringer, lokasjon og så videre. Enkelte av disse appene løper løpsk, sier han til IDG.

Om du frykter skyhøye mobilregninger, er det en del forholdsregler du kan ta som vil minimere sjansen for at du blir berørt av problemene - uavhengig av hva som er årsaken.

1. Skru av automatisk e-post-sjekk

Du kan la telefonen sjekke e-posten din konstant, og få melding om når ny e-post kommer. Men det er hevet over tvil at dette genererer noe datatrafikk, og det viste seg da også at det var Yahoos e-post-sjekk som skapte problemer for Windows Phone 7.

Strengt tatt trenger vel telefonen din bare å sjekke e-post når du selv har lyst til å lese e-post?

Gå inn på Innstillinger -> E-post -> Hent nye data -> Skru av Push, og velg manuell sjekk.

En bieffekt av dette er for øvrig at teleoperatøren din ikke loggfører hvor du befinner deg til enhver tid.

2. Skru av pushmeldinger for applikasjoner

I utgangspunktet skal ikke dette generere store mengder data, men om David Lie har rett, kan enkelte programmer henge seg opp - og dermed skape masse datatrafikk.

Lies råd er i utgangspunktet å skru av pushmeldinger for alle applikasjoner som ikke har et betydelig behov for funksjonaliteten.

Gå inn på Innstillinger -> Varsling -> Skru av varsling i sin helhet - eller for alle ikke-essensielle applikasjoner.

3. Stopp før du lukker

Om du napper ut hodetelefonene når du hører på musikk på iPod-funksjonen eller gjennom Spotify, stopper musikken i utgangspunktet helt av seg selv. Slik er det ikke med alle andre applikasjoner.

Og på samme måte skrur ikke nødvendigvis programmet seg av om du trykker på hjemknappen. Spesielt på musikktjenester legger musikken seg i bakgrunnen og fortsetter avspillingen fra internett. Om volumet på telefonen er lavt, eller om det er bråkete i rommet du er i, risikerer du å ikke høre dette. Dette fører til at datamengenden du laster ned fort kan bli stor.

Om du bruker denne typen tjenester, er det en god vane å trykke på stoppknappen før du lukker programmet. Det skader heller ikke å lukket programmet skikkelig - ikke bare legge de ti bakgrunnen.

4. Skru av dataroaming

Om du er i Norge, får stort sett ikke databruk enorme konsekvenser for regningen. Det er først når en kommer til utlandet at kronene virkelig kan løpe løpsk - i USA koster for eksempel én megabyte 112,50 kroner med Telenor. Bruker du en streamingtjeneste, påløper det med andre ord 50-100 kroner per minutt du hører på!

Gå inn å Innstillinger -> Generelt -> Nettverk -> Skru av Dataroaming.

5. Bare skru på mobildata når du trenger det

Denne er for de mest paranoide, men kan fungere for mange - spesielt om telefonen din automatisk kobler seg på trådløse nettverk de fleste steder du befinner deg.

Ved å aktivt gå inn å aktivere for datatrafikk de gangene du trenger det, er du helt sikret at du har kontroll på bruken av datatrafikk - selv om det går noe ut over brukervennligheten.

Gå inn på Innstillinger -> Generelt -> Nettverk -> Skru av/på Mobildata.

Om du gjør dette fungerer fortsatt datatrafikk over trådløse nettverk.

6. Bruk hodet

Om du ikke har et abonnement der datatrafikk er inkludert, da bør du unngå å bruke tjenester som bruker mye datatrafikk om du ikke er koblet på et trådløst nettverk. Nedlasting/oppdatering av applikasjoner og streaming av film og musikk er gode eksempler på ting du bør vurdere nøye.å>

7. Deaktiver kjøp i programmer

Og et siste tips, som går litt på siden: Låner du bort telefonen din til barna, kan du ha mye å tjene på å skru av muligheten til å gjøre kjøp inni applikasjoner. Dette slår i liten grad ut på telefonregningen - utover små mengder datatrafikk - men kan ha stor betydning på kredittkortregningen.

annonse