Til hovedinnhold

Apple og Greenpeace krangler etter undersøkelse

– Tallene deres stemmer ikke, sier Apple.

Greenpeace slapp nylig ut resultatene av en undersøkelse gjennomført for å se hvor miljøvennlige en rekke store serverparker var, kalt «How Clean is Your Cloud». I undersøkelsen kommer Apple svært dårlig ut, grunnet deres angivelig store avhengighet av blant annet kull for å holde serverparken i live. Nå forteller Apple at tallene til Greenpeace ikke stemmer, og hevder de dekker det meste av deres eget strømbehov ved hjelp av fornybar energi på stedet.

– Vi lager vår egen energi

Serverparken det gjelder heter Maiden, som hovedsaklig brukes til Apples iCloud- og iTunes-tjenester. Maiden doblet i størrelse i fjor i sammenheng med iCloud-lanseringen, og også da fikk Apple bunnkarakterer av miljøvernsorganisasjonen Greenpeace. Denne gangen konkluderte organisasjonen at serverparken kun genererte ti prosent av strømbehovet sitt på stedet, mens resten kom fra andre kilder, som kull og kjernekraft. I motsetning til de andre bunnplasseringene i rapporten, slik som IBM og Microsoft, ville ikke Apple la dette gå uten en liten krangel, og var raskt ute med et svar:

– Vårt datasenter i North Carolina vil bruke 20 megawatt ved full kapasitet, og vi er i rute med å stå for 60 prosent av den strømmen via fornybare kilder, slik som solcelle-farmer og brenselceller, forteller Apples talsperson Kristin Huguet. Men hun slutter ikke der:

– Vi mener våre industriledende prosjekter vil gjøre Maiden til det grønneste datasenteret noensinne bygd. Neste år vil den få selskap av vårt nye senter i Oregon, som vil benytte seg av 100 prosent fornybar energi.

Apple kom rimelig dårlig ut på Greenpeace sin nettsky-rapport. Selskapet selv mener opptil 60 prosent av energien de bruker er fornybar, mens Greenpeace mener tallet er et helt annet.

Ville ikke høre på Apples klager

Greenpeace sa i sin første rapport at de hadde forlangt estimater fra både Amazon og Apple, og begge selskapene hadde svart at tallene Greenpeace satt med var unøyaktige. Dette ble notert av organisasjonen, som likevel valgt å publisere rapporten med en beskjed til selskapene at de bør være mer transparente og tilby mer nøyaktig data neste gang.

Kort tid etterpå slapp organisasjonen en pressemelding for å forklare ytterligere hva de mente:

– Vi ønsker Apple velkommen til å gi oss mer spesifikke detaljer rundt deres iData-senter i North Carolina. Det virker imidlertid som dataen deres ikke forteller hele historien, men i stedet bare et par deler av informasjonen for å få deres møkkete energi til å virke renere.

annonse