Nyhet

AMD med julegave til Radeon-eiere

Ny driver er lesset med nye funksjoner og bedre ytelse.

Folkene hos AMD er tydeligvis i førjulsstemning. I stedet for å bare lansere enda en standard oppdatering i rekken til sine Catalyst-drivere, som blant annet optimaliserer PC-spill mot selskapets Radeon-grafikkort, kan de som sverger til den røde leieren nå hente ned en spesialutgave kalt Catalyst Omega Driver.

Omega-driveren lover, som alltid med nye drivere, bedre ytelse i spill. I tillegg byr imidertid AMD denne gangen på mange nye funksjoner.

Her kan du laste ned den nye AMD-driveren »

Bedre ytelse – for noen

Eiere av Radeon-skjermkort kan se frem til bedre ytelse i enkelte spill.Foto: AMD

AMD skryter for eksempel av at driveren leverer opptil 19 prosent bedre ytelse for BioShock Infinite for alle som i dag eier et Radeon R9 290X-grafikkort. AMDs Catalyst Omega-driver skal imidlertid også gjøre underverker der spillene drives av såkalte APU-er, hvor prosessor- og grafikkløsning er integrert på én brikke. Batman Arkham Origins, som for øvrig fikk blandet mottakelse hos vår søsterside Gamer.no da det ble anmeldt for over ett år siden, skal ifølge AMD yte opptil 29 prosent bedre med den nye driveren.

Om du har en APU fra AMD kan det lønne seg å laste ned den nye Omega-driveren.Foto: AMD

Sweclockers har allerede sjekket ståa i utvalgte spill, og kan rapportere at den nye driveren faktisk gir bedre ytelse. Før du blir alt for begeistret er det imidlertid greit å nevne at ytelsesøkningen kun gjelder for enkelte spill, og at den varierer med hvilket skjermkort du har. Blant Sweclockers ni testede spill var det kun for Bioshock Infinite og Thief den nye driveren gjorde merkbart utslag, med henholdsvis 16- og 6 prosent bedre ytelse med et R9 290X ved roret.

Nye funksjoner

Mer interessant er derfor de nye funksjonene Omega-driveren bringer med seg, og denne skulle by på noe enhver kan like.

  • Det er enn så lenge langt mellom hver UHD-film du ser, men folk har faktisk begynt å forberede seg på mer høyoppløst videoinnhold likevel. For alle med UHD-TV-er- og skjermer har AMD nå fått på plass en egen oppskaleringsfunksjon. Denne vil ifølge selskapet gi dine nåværende HD-filmer nær UHD-kvalitet, og vil samtidig jobbe for å redusere såkalte kompresjonsartefakter.
  • Nvidias GeForce-eiere har i en stund allerede kunnet kose seg med teknologien Dynamic Super Resolution, som du kan lese mer om her. Nå tilbyr AMD de som har sverget til selskapets skjermkort en liknende funksjon. Med deres Virtual Super Resolution kan et spill prosesseres i en høyere oppløsning enn skjermen det spilles på kan vise, for så å skaleres ned igjen. Dette fjerner effektivt røffe kanter på alt fra syltynne gresstrå til strømledninger og husvegger.
  • AMDs nye Omega-driver skal også legge til rette for at du, om du har både en APU og et Radeon-skjermkort i maskinen din, vil få en enda bedre bildeflyt i spillene dine. Gjennom det som kalles «Dual Graphics» skal de to komponentene nemlig forene kreftene sine.
  • Endelig er også AMDs FreeSync – teknologien som skal konkurrere mot Nvidias G-Sync – klar, og med Omega-driveren rulles støtten ut til alle. Det er imidlertid kun snakk om en papirlansering, for skjermer som støtter teknologien ventes ikke på markedet før til neste år.

AMDs G-Sync-killer er rett rundt hjørnet:
Her får Tek.no presentert teknologien i aksjon (Tek Ekstra) »

Catalyst Omega-driveren byr på mange feilrettinger.Foto: AMD

I tillegg er over 30 andre funksjoner lagt til i AMDs seneste driver, hvorav du kan se noen av dem fra lysbildet til høyre.

Starter nytt år med blanke ark

I tillegg til noe bedre ytelse og nye funksjoner, benytter AMD sjansen til å fikse noen problemene de har introdusert gjennom driverene sine i året som snart er forbi.

Blant annet skal det nå være mulig å installere driveren uten at datamaskinen din krasjer i prosessen. YouTube-videoer som du ser på ved hjelp av maskinvareakselerasjonen i skjermkortet skal heller ikke avslutte ut av det blå, og stabiliteten skal igjen være gjennopprettet for deg som opplever at maskinen din ikke starter igjen etter å ha blitt satt opp i AHCI-modus.

Problemer med såkalt tearing og stuttering ved bruk av fire AMD-skjermkort samtidig er også fikset, og det samme er tilfellene hvor disse CrossFire-konfigurasjonene krasjet spillet ditt ved bruk av 144-Hz oppdateringshastighet for skjermen.

Sammen med driverlanseringen ser AMD sitt snitt til å gjøre opp status for sin Mantle-satsning. Skal vi tro AMD har over 100 utviklerstudioer vist interesse for det alternative Direct X-biblioteket fra Microsoft. Til nå har fire spillmotorer fått støtte, og mer enn 20 spill har eller vil snart få støtte for Mantle, forteller AMD.

Gir AMD eller Microsoft deg den beste spillytelsen?
Vi satte de to rivalene opp mot hverandre (Tek Ekstra) »

(Kilder: AMD, Sweclockers)

Les også
Så mye bedre er dette skjermkortet enn ditt gamle
Les også
Nå nærmer det seg trolig Titan II-lansering
Les også
Er AMDs neste generasjon rett rundt hjørnet?
Les også
Dette er skjermkortene du bør kjøpe til spilling
annonse